Home » Știință » ”A doua piele” poate şterge ridurile sau calma eczemele. Invenţia poate fi folosită atât în cosmetologie, cât şi în medicină. ”Are un potenţial imens” – FOTO+VIDEO

”A doua piele” poate şterge ridurile sau calma eczemele. Invenţia poate fi folosită atât în cosmetologie, cât şi în medicină. ”Are un potenţial imens” – FOTO+VIDEO

Publicat: 11.05.2016
Această invenţie este o nouă speranţă pentru combaterea pungilor de sub ochi şi a ridurilor apărute în timp.

Cercetătorii afirmă că au creat o cremă, care atunci când este frecată pe piele, formează o peliculă flexibilă, transparentă de polimer ce restaurează proprietăţile elastice ale pielii îmbătrânite.

Fiecare aplicare a aşa-numitei „a doua piele” rezistă o zi sau mai mult şi poate reduce considerabil pungile de sub ochi şi ajută pielea uscată să reţină umezeala, cel puţin temporar.

Pe lângă acestea, ”a doua piele” poate trata, de asemenea, o mare varietate de boli ale pielii, printre care eczemele şi psoriazisul, aducând alinare pentru milioane de oameni.

„Această invenţie are un potenţial imens”, afirmă Suzanne Kilmer, dermatolog la Universitatea din California. Kilmer subliniază faptul că persoanele cu eczeme şi alte afecţiuni ale pielii îşi acoperă adesea pielea cu bandaje voluminoase sau chiar cu folii de cauciuc pentru a se asigura că medicamentele lor nu se vor şterge. „În loc de a se acoperi cu toate aceste lucruri, pacienţi ar putea folosi acest film invizibil”, afirmă Suzanne Kilmer.

Pielea este supusă unei varietăţi largi de factori nocivi, de la razele ultraviolete ale soarelui până la tăieturi, zgârieturi, boli şi desigur impactul timpului. Atunci când pielea este tânără ea este foarte elastică, fapt care-i permite să revină la poziţia iniţială după leziuni sau alte afecţiuni. Acest lucru se datorează, parţial, unei benzi de proteine ​​din piele, care acţionează ca o bandă de cauciuc pentru a o trage în forma sa normală.

Sursa foto: youtube

”Din păcate, aceste filamente se descompun în timp, iar pielea îmbătrânită nu poate să le înlocuiască la fel de repede cum o face pielea tânără”, explică Barbara Gilchrest, dermatolog la Spitalul General Massachusetts (MGH) din Boston, care a participat la studiu.

Potrivit dermatologului R. Rox Anderson, de la MGH, care, de asemenea, a participat la studiu, persoanele care se confruntă cu eczeme, psoriazis, erupţii cutanate şi piele uscată pot suferi atât de grav încât să nu pot dormi noaptea. Anderson afirmă că aproximativ 20% dintre copiii şi 10% dintre adulţii din Statele Unite suferă de eczeme.

Pentru a trata acestea şi alte afecţiuni ale pielii, Anderson şi Gilchrest au creat o echipă împreună cu Robert Langer, un cercetător de la Massachusetts Institute of Technology din Cambridge. Scopul lor a fost de a crea un produs care ar restabili elasticitatea pielii. Ei au creat prima lor „a doua piele” – un gel polimeric de siliciu, care se activează cu un al doilea gel. Acesta a fost comercializat ca o modalitate de a reduce temporar pungile de sub ochi. Dar au fost criticaţi dur pentru că era prea costisitor – 500 de dolari pentru o doză de 7 săptămâni.

Aşa că Langer şi echipa sa s-au întors în laborator. Ei au păstrat acelaşi scop, dar au schimbat numeroase componente şi gelul iniţial s-a transformat într-un film subţire de polimer. Langer afirmă că el şi colegii săi au testat sute de formule diferite. În cele din urmă, au venit cu un nou produs care poate fi folosit atât în domeniul cosmetic cât şi în uzul medical.

Ca şi în cazul materialului anterior, noul film se aplică în două etape. În primul rând, gelul siloxan este frecat în piele. Apoi, un al doilea de gel, care conţine un catalizator de platină, este frecat deasupra, creând o peliculă subţire.

Pe măsură ce filmul se usucă, pielea se strânge cu până la 10%, în funcţie de formula exactă.

Anderson, Gilchrest şi colegii săi au testat formula cosmetică pe 12 voluntari. După ce au aplicat două straturi de gel pe pielea de sub ochii subiecţilor, filmele au netezit pielea lipsită de elasticitate. Potrivit unui raport din revista Nature Materials, filmul subţire a redus pungile de sub ochi cu 40%, timp de 24 de ore, în comparaţie cu testele de control a primului gel.

Ei au inventat o scară de 1 la 5 şi au măsurat cât de proeminente sunt pungile de sub ochi şi au constatat că la voluntari filmul a redus dimnesiunea pungilor cu 2 puncte pe scară. De asemenea, testele au arătat că după 24 de ore filmul a redus pierderea de apă a pielii cu 23%, acţionând ca o barieră ce protejează pielea uscată.

Sursa: Sciencemag

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase