Prima pagină Stiinta

Trei fenomene de amploare au fost observate recent pe suprafaţa Soarelui. Ce s-ar putea întâmpla cu Terra în perioada următoare- VIDEO

Alin Motogna 07.27.2016 | ● Vizualizări: 7665
Erupţia solară de intensitate M7.6 produsă în data de 23 iulie (Foto:space.com/NASA)     + zoom
Galerie foto (1)

Fenomenele investigate sunt cele mai intense de la începutul acestui an şi până acum.

În weekend-ul ce tocmai a trecut, astronomii americani au observat pe suprafaţa Soarelui trei erupţii solare de intensitate medie. Cu toate acestea, fenomenele investigate specialiştii din cadrul Solar Dynamics Observatory al NASA, sunt cele mai spectaculoase evenimente de aceste tip detectate pe parcursul acestui an. Manifestările au fost încadrate în clasa M, categorie imediat inferioară grupului X  (cele mai intense erupţii solare) şi fac parte din ciclul solar 24, ce a debutat în anul 2008. 

Deşi cercetătorii avertizaseră în urmă cu doi ani că activitatea Soarelui este cea mai slabă din ultimul secol, începând de vineri, 22 iulie, au fost detectate pe suprafaţa astrului cele mai intense erupţii solare din luna aprilie şi până acum. Prima, de nivel M5, s-a produs în zona cunoscută sub numele de ,,Active Region 12567". Cea de-a doua (şi cea mai intensă dintre ele), de nivel M7.6, a apărut în zona ,,Active Region 2565", iar cea de-a treia, de nivel M5.5, a fost localizată în zona ,,Active Region 2567". 

Sursa:dailymail.co.uk

Erupţiile solare sunt izbucniri puternice şi de scurtă durată ale radiaţiilor de la suprafaţa Soarelui. Deşi nu sunt periculoase pentru planeta noastră, ele pot totuşi să pătrundă în atmosfera terestră şi să cauzeze defecţiuni ale sistemelor GPS şi de telecomunicaţii.

Fenomenele observate la sfârşitul săptămânii trecute sunt diferite faţă de cele observate la începutul acestui an, deoarece, de data aceasta, astronomii nu au observat regiuni întunecate pe suprafaţa astrului solar. Cu toate acestea, specialiştii susţin că, dacă asemenea fenomene se vor repeta în mod constant, Terra ar putea trece printr-o ,,mini epocă de gheaţă". 

În perioada de activitate maximă a Soarelui, pe suprafaţa acestuia pot fi observate zone întunecate de dimensiuni extrem de vaste, dar şi erupţii solare foarte puternice. Pe de altă parte, atunci când activitatea solară este cea mai slabă, fenomenul se petrece în mod invers. 

Într-un studiu realizat anul trecut era menţionat faptul că ciclurile solare pot fi prezise, iar între anii 2020-2030, succesiunile de acest tip se vor neutraliza reciproc. Din acest motiv, spuneau oamenii de ştiinţă, Terra ar putea fi martora unei ,,mini epoci de gheaţă" similare cu cea produsă între anii 1646-1715. 

Sursa: Mail Online

Vă mai recomandăm şi: O erupţie solară masivă a fost surprinsă de camerele NASA (VIDEO)

                                             Vezi cum arată o explozie solară de dimensiuni gigant! (VIDEO)

                                             A avut loc o erupţie solară puternică, iar radiaţiile au ajuns deja pe Pământ. Ce anunţă NASA?