Prima pagină Stiinta

Boala Celiacă. Simptomele care arată că ai putea avea o afecţiune mai gravă decât o simplă durere de stomac

10.03.2016 | ● Vizualizări: 2873

Studii recente au arătat că, pentru oamenii sănătoşi, adoptarea unei diete fără gluten este dăunătoare. Celor care suferă de boala celiacă, o afecţiune care se manifestă prin faptul că intestinul subţire este hipersensibil la gluten, eliminarea acestei proteine din alimentaţie le-ar putea salva viaţa.

Dincolo de neplăcerile pe care le poate provoca această boală, ea poate să determine şi apariţia altor afecţiuni mai grave, de la diabet până la infertilitate, scrie Gândul.
În timp ce aceia care suferă de intoleranţă la gluten s-ar putea simti ciudat să consume proteine din grâu, oamenii care suferă de boala celiacă vor experimenta o reacţie imună. Pentru una din 100 de persoane care suferă de această afecţiune o dietă fără gluten în care se renunţă la cereale este o nevoie, nu un capriciu. 
 
Simptomele sunt, însă, greu de reperat, iar ele variază de la persoană la persoană. Oricum ar fi, cele mai comune semne ale bolii sunt durerile de stomac, greţurile, vărsăturile şi erupţiile pe piele imediat după consumul de gluten. 
 
„Boala celiacă este o afecţiune autoimună care durează toată viaţa. Evitarea glutenului este necesară pentru că, în cazul unui om sănătos, refuzul de a consuma gluten înseamnă eliminarea multor fibre esenţiale şi a unor surse importante de prebiotice şi vitamina B”, susţine Kirsten Crothers, purtătorul de cuvânt al British Ditetic Association, citată de The Independent. 
 
Boala celiacă poate provoca, însă, şi alte probleme, unele dintre ele foarte grave, care arată că nici măcar durerile pe care femeile le consideră banale nu trebuie ignorate: 
 
Probleme de fertilitate: studiile sugerează că această boală este cauza a până la 8% dintre cazurile de infertilitate pentru care nu există factori declanşatori evidenţi. O femeie a dezvăluit recent pentru revista Cosmopolitan că a născut un făt care îi murise în pântece din cauza faptului că boala celiacă de care suferea nu fusese diagnosticată. 
 
Citeşte continuarea în Gândul!