Home » Știință » Ce legătură este între mărimea capului la naştere şi gradul de inteligenţă

Ce legătură este între mărimea capului la naştere şi gradul de inteligenţă

Ce legătură este între mărimea capului la naştere şi gradul de inteligenţă
Publicat: 10.10.2016
Copiii care au capul mare atunci când se nasc au şanse mai mari să fie foarte inteligenţi, sugerează un studiu recent.

Cercetarea a stabilit o legătură între mărimea capului unei persoane atunci când se naşte şi performanţele sale academice de-a lungul vieţii, arătând că persoanele care au capul mare sunt mai inteligente. 

„Studiul nostru arată că abilităţile cognitive sunt rezultatul mixului dintre influenţele genetice şi mărimea creierului, caracteristicile corporale şi nivelul de educaţie”, a explicat unul dintre profesorii din spatele studiului, Ian Deary de la Universitatea din Edinburgh. 

În cadrul cercetării au fost folosite date culese de la 100.000 de britanici, cu vârste cuprinse între 37 şi 73 de ani. Lor li s-au luat probe de sânge, urină şi salivă, alături de informaţii despre trecutul lor şi despre stilul de viaţă. 

Analizele detaliate făcute de oamenii de ştiinţă au arătat că persoanele care s-au născut având capul mai mare decât majoritatea nou-născuţilor au fost în mare parte încadraţi în categoria celor cu studii superioare şi s-au descurcat mai bine la testele de IQ. 

„Asocieri semnificative au fost observate între scorul mare obţinut la testele cognitive şi valoarea volumului intracranian sau circumferinţa capului la naştere”, au explicat cercetătorii. 

Mărimea medie a capului unui bebeluş este de 36cm pentru băieţi şi 35cm pentru fete. 

Sursa: Gândul

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase