Home » Știință » Cinci idei faimoase care au apărut în urma unui vis de noapte. Unele invenţii sunt indispensabile în zilele noastre

Cinci idei faimoase care au apărut în urma unui vis de noapte. Unele invenţii sunt indispensabile în zilele noastre

Publicat: 30.10.2016
Majoritatea visurilor nu le băgăm în seamă, însă unele persoane au avut vise care i-au inspirat să creeze lucruri noi care au devenit cunoscute la nivel mondial. Iată câteva dintre invenţiile care au apărut în urma unui vis.

1. Primul tabel periodic

Dmitri Mendeleev (născut în 1834) a fost un renumit chimist. Acesta a preluat provocarea de a crea un mod ştiinţific şi logic de prezentare a tuturor elementelor descoperite. Deşi credea că va fi uşor chimistul a întâmpinat probleme la început. Într-o noapte, însă, a avut un vis unde toate gândurile sale s-au aşezat într-un mod firesc. După cum afirmă şi acesta în jurnalul său: ,,Am văzut în visul meu un tabel în care toate elementele erau la locul lor. Când m-am trezit, am notat imediat ideea pe o foaie de hârtie”.

Acesta a desenat un tabel şi a sortat elementele în funcţie de greutatea atomică, tabelul a fost publicat în 1869.  Aceasta a fost baza tabelului periodic modern în care elementele sunt sortate în funcţie de numărul de protoni dintr-un atom al fiecărui element.

2. Google

Când era la colegiu în 1996, Larry Page a avut un sentiment constant că a fost admis la facultate doar datorită unei erori de scriere.  Presat de ideea că ar putea fi dat afară de la facultate în orice moment, tânărul a avut un vis ciudat. 

El a visat că descărca şi depozita intenetul pe diferite computere. Când s-a trezit a realizat anumite calcule matematice pentru a şti dacă acel lucru este posibil. Din cauza problemelor de stocare nu se putea realiza o tehnică de salvare a paginilor întregi de internet pe computer. Însă era posibil să stochezi linkurile către anumite siteuri.

Visul i-a oferit lui Page ideea de colactare a tuturor linkurilor, în cele din urmă totul a evoluat în Google pe care îl cunoaştem astăzi.

3. Teoria relativităţii

Una dintre cele mai faimoase teorii ale lui Albert Einstein a fost inspirată de un vis straniu.

El a visat că privea o vacă cum mânca iarbă printr-un gard electric, dar vacile nu erau electrocutate de acesta. Einstein a atins gardul şi şi-a dat seama de ce nu erau deranjate de acesta. Gardul nu avea încărcătură electrică.

Un fermier s-a apropiat de gard şi a înlocuit bateria, moment în care toate vacile au sărit în spate în acelaşi timp. Einstein a vorbit cu fermierul despre priveliştea vacilor care au sărit în acelaşi timp. Confuz, fermierul i-a spus că vacile au sărit una după cealaltă atunci când electricitatea a început să pătrundă din  nou prin gardul electric.

Când Einstein s-a trezit, visul i-a dat ideea conform căreia un observator vede cum un proces se întâmplă instant în timp ce altul vede acelaşi proces desfăşurându-se în secvenţe. Acestea au format baza teoriei relativităţii.

4. Tintin al lui Herge din Tibet

Herge, creatorul lui Tintin, avea un coşmar recurent, după cum a afirmat acesta. ,,Visele mele erau în general despre spaţii mari albe. Îmi amintesc că într-unul mă aflam într-un turn imens confecţionat din mai multe rampe. Frunzele uscate cădeau şi acopereau totul în jur. Într-un anumit moment dintr-un alcov de un alb imaculat a apărut un schelet alb care a încercat să mă prindă. Apoi, în mod instantaneu, totul din jur a devenit alb”.

Un psiholog i-a spus lui Herge că visele sunt provocate de munca depusă anterior asupra personajului Tintin. Astfel, Herge l-a creat pe Tintin în Tibet, poveste care are loc în mare parte în Alpi.

5. Frankenstein 

Mary Shelley se afla la o adunare găzduită de lordul Byron. Deşi trebuia să fie o vacanţă de vară, erupţia vulcanică din estul Indiilor Olandeze a blocat soarele, fapt ce a pus capăt unei veri călduroase.

Pentru a trece de timpul mohorât, participanţii au început să spună poveşti cu fantome germane în jurul unui foc de tabără. Inspirată de sesiune, Marry i-a provocat pe toţi să inventeze şi să povestească propria lor poveste cu fantome bazată pe cărţile pe care le citiseră. 

În aceea noapte, Marry a avut un vis despre un cercetător nebun care încerca să se joace de-a Dumnezeu prin inventarea unei noi rase de om. Totul a căpătat forma lui Frankenstein.

Sursa: ListVerse

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase