Home » Știință » În următoarele decenii, perioadele de căldură excesivă ar putea fi considerate normale

În următoarele decenii, perioadele de căldură excesivă ar putea fi considerate normale

În următoarele decenii, perioadele de căldură excesivă ar putea fi considerate normale
Publicat: 13.11.2016
Cel mai călduros an de până acum, 2015, ar putea fi văzut în anul 2025 doar ca un an normal, la fel ca toţi ceilalţi ani în cazul în care emisiile de carbon continuă să crească.

Cu toate că temperaturile anuale au rămas blocate într-o anumită medie, este posibil ca printr-o acţiune imediată îndreptată împotriva emisiilor de carbon să se poată prevenit fenomenul de implementare a perioadele de căldură intensă drept temperaturi medii.

„Dacă emisiile de carbon vor continua să existe la acest nivel, perioadele de căldură extremă vor deveni o realitate şi, mai mult, vor fi percepute ca temperaturi normale, iar Australia va fi prima care va suferi din această cauză. Cea mai călduroasă vară resimţită de către australieni a fost cea din anul 2013, când temperaturile au atins pragul de 50 de grade Celsius. Mai mult, acest fenomen poate avea un efect negativ asupra sănătăţii oamenilor şi asupra infrastructurii”, afirmă autoarea acestui studiu, Dr. Sophie Lewis, membră a Universităţii Naţionale din Australia.

Ideea conform căreia înseamnă, de fapt, „noua normalitate” despre care se vorbeşte în urma acestui eveniment a reprezentat impulsul derulării acestui studiu. Acest termen este folosit atunci când se vorbeşte despre schimbările climatice, dar rareori este definit clar. Însă, Dr. Lewis, împreună cu echipa sa, a reuşit să ofere o definiţie destul de clară. „Am definit o nouă normalitate care a apărut atunci când cel puţin jumătate din anii care au urmat unui an cu temperaturi record au fost reci şi jumătate calzi. Doar atunci poate fi declarată o nouă normalitate”, a declarat autoarea studiului.

După ce acest proces a fost utilizat de către cercetători, pentru a stabili noua normalitate, va fi folosit din nou pentru examinarea perioadelor de căldură intensă de la nivel regional. Ulterior, echipa de cercetători înregistrează temperaturile din lunile decembrie, ianuarie şi februarie, de pe teritoriul Australiei, Europei, Asiei şi Americii de Nord. Rezultatele au dezvăluit că temperaturile globale intră, inevitabil, într-o nouă normalitate, dar nu este şi cazul temperaturilor sezoniere şi regionale.

Sursa: Science Daily

Citeşte şi:

Siberia se confrunta cu temperaturi record

Iată cum va arăta Pământul peste 100 de ani

Iulie 2015, luna cu cele mai mari temperaturi înregistrate vreodată pe Terra

Adio, ciocolată! Arborii de cacao sunt decimaţi de schimbările climatice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase