Home » Știință » Coşmarul companiilor de petrol va deveni realitate în câţiva ani. Primul reactor de fuziune nucleară care va oferi energie nelimitată este aproape gata- VIDEO + FOTO

Coşmarul companiilor de petrol va deveni realitate în câţiva ani. Primul reactor de fuziune nucleară care va oferi energie nelimitată este aproape gata- VIDEO + FOTO

Publicat: 07.05.2017
Cercetătorii care lucrează la acest proiect susţin că reactorul Tokamak ST40 va atinge 100 de milioane de grade Celsius. Aceste temperaturi sunt necesare pentru a declanşa fuziunea nucleară care eliberează cantităţi imense de energie. Din 2030, reactorul va furniza energie verde reţelei de electricitate din Regatul Unit.

Principiul fuziunii nucleare este destul de simplu şi presupune fuzionarea atomilor de hidrogen sub presiuni şi temperaturi foarte ridicate pentru a produce atomi de heliu, relatează Daily Mail.

Această reacţie se întâlneşte şi în stele, ceea ce le permite să strălucească şi de asemenea se întâlneşte într-un mod mai necontrolat în bombele cu hidrogen.

Noul reactor a fost construit în Milton Park, Oxfordshire (Marea Britanie), de către Tokamak Energy, o companie privată. Este al treilea reactor al acestei companii (imaginea de mai jos) şi reprezintă cel mai nou pas în planul de cinci etape care are scopul de a face fezabilă energia obţinută prin fuziune nucleară.

Credit: Daily Mail/Tokamak Energy

Această energie este cea mai promiţătoare pentru un viitor curat: foloseşte ca materie primă hidrogenul, nu produce gaze cu efect de seră, iar singurul produs rezidual este heliul, care nu prezintă niciun risc.

Problema este controlarea energiilor. Plasma, care atinge 100 de milioane de grade Celsius şi este de şapte ori mai fierbinte ca nucleul Soarelui, trebuie să fie conţinută într-un „recipient magnetic” de forma unei gogoașe.

De asemenea, este primul reactor dezvoltat de o firmă privată. Un oficial al companiei, David Kingham, a menţionat că „ST40 este un dispozitiv care va arăta că temperaturile de fuziune – 100 de milioane de grade – sunt posibile în reactoare compacte şi fiabile. Acest lucru va da posibilitatea ca energia prin fuziune să fie obţinută în ani, nu în decenii”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Testele confirmă: Reactorul masiv de fuziune nucleară al Germaniei funcţionează

Cel mai performant reactor de fuziune nucleară. Rezolvă marea problemă la care nici germanii şi nici chinezii nu au avut soluţie. ”Va depăşi frontierele fizicii”

Fuziunea nucleară, tehnologia care sună prea bine pentru a fi adevărată. Ce poate duce la realizarea ei?

Fuziunea nucleară reprezintă viitorul energiei de pe Pământ. Experţii vor desfăşura noi experimente pentru perfecţionarea procesului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase