Astronomii au descoperit un ”tsunami” pe cer de două ori mai mare decât galaxia noastră

08 05. 2017, 09:17

Cercetătorii menţionează că acesta este probabil cel mai mare val descoperit vreodată în Univers şi cel mai probabil există de miliarde de ani, notează Science Alert.

Omul de ştiinţă care a condus acest proiect, Stephen Walker, de la Goddard Space Flight Centre din cadrul NASA, a precizat: „Credem că fenomenul pe care îl vedem în Perseus este un val Kelvin-Helmholtz, probabil cel mai mare identificat până acum”.

Valurile Kelvin-Helmholtz apar atunci când două fluide/gaze care călătoresc la viteze diferite trec unul pe lângă altul. Cel mai familiar exemplu este acela al valurilor de pe plajă cauzate de forţa vântului, dar valuri de acest tip există şi în atmosfera terestră şi pe suprafaţa Soarelui.

Valul Kelvin-Helmholtz în cauză a putut fi observat cu ajutorul Chandra X-ray Observatory al NASA, la o distanţă de 240 de milioane de ani lumină, în constelaţia Perseus, care are o întindere de 11 milioane de ani lumină, alcătuită din galaxii înconjurate de un nor de gaz extrem de fierbinte.

Bazându-se pe simulările computerizate, echipa precizează că atunci când roiul de galaxie s-a stabilizat, exista o regiune centrală de gaz mai rece cu temperaturi de 30 de milioane de grade Celsius, înconjurată de o regiune cu gaz de trei ori mai fierbinte.

Atunci când un cluster de galaxii mai mic a trecut pe lângă Perseus, a amestecat cele două mase de temperaturi diferite.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Astronomii au descoperit o galaxie ce orbitează Calea Lactee

Un proces bizar duce la dispariţia a 11.000 de galaxii

Cum ar vedea Dumnezeu Universul? O simulare computerizată oferă un răspuns spectaculos (VIDEO)

Astronomii au emis o teorie şocantă cu privire la Univers: ”Universul este plat!”