Home » Știință » Proprietăţi UIMITOARE ale seminţelor de zorele. Pot rezista la radiaţiile din spaţiu

Proprietăţi UIMITOARE ale seminţelor de zorele. Pot rezista la radiaţiile din spaţiu

Publicat: 20.05.2017
Proprietăţi UIMITOARE ale seminţelor de zorele. Pot rezista la radiaţiile din spaţiu
Cercetătorii au descoperit că seminţele zorelei (numită şi gloria dimineţii) pot rezista dozelor imense de radiaţii UV, mult mai mari decât la orice alte seminţe.

Descoperirea are la bază ideea conform căreia omul poate declanşa existenţa vieţii pe alte planete, dând posibilitatea cercetătorilor să încerce experimente cu privire la rezistenţa organismelor la radiaţiile întâlnite în afara mediului terestru.

Conform studiului, seminţele de gloria dimineţii pot supravieţui radiaţiilor ultraviolete cu niveluri de şase milioane de ori mai mari ca cele folosite pentru a steriliza apa, notează Science Alert.

Alte seminţe ale experimentului au fost arse de radiaţii, demonstrând că seminţele de gloria dimineţii au trăsături particulare. De asemenea, au germinat şi din ele au crescut plante sănătoase.

Seminţele acestor flori sunt relativ mari şi au coajă groasă şi pot supravieţui decenii în sol înainte de a germina (motivul pentru care au fost alese pentru experiment).

Cercetătorii cred că flavonoidele din coajă – compuşi care blochează radiaţiile solare – pot juca un rol central în păstrarea în viaţă a seminţelor.

De asemenea, seminţele de tutun au fost incluse în studiu. Mostre folosite în teste în 2009 au arătat că aproximativ 1 din 5 seminţe puteau germina pe Pământ după ce au stat 558 zile în spaţiu. În ciuda acestui rezultat promiţător, seminţele de tabac nu puteau rezista unui dozaj mare de radiaţii UV.

Cercetătorii au analizat şi ADN-ul seminţelor care au fost în spaţiu, observând că anumite secvenţe genetice au fost avariate în spaţiu, dar acestea sunt minore.

Studiul de faţă a avut din păcate câteva limitări. Seminţele de gloria dimineţii au fost testate doar în laborator, fiind nevoie de teste conclusive desfăşurate în spaţiu.

Studiul arată totuşi o mare posibilitate ca pe viitor, seminţele să poate fi plantate pe Marte, cu şansa de a rezista condiţiilor vitrege de pe planeta vecină. Chiar dacă acestea nu ar reuşi, mai există o şansă ca bacteriile purtate de seminţe să găsească propice condiţiile de pe planeta roşie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Pe Marte existau tornade cu vânturi de peste 800 km/h. ”Ar fi ca o tornadă F8”

Visul va deveni realitate. NASA va trimite oameni pe Marte

Au existat arbori pe Marte în trecut? O nouă teorie controversată sugerează că un trunchi de arbore apare într-o imagine publicată de NASA

Marte era cândva o planetă verde ca a noastră. Ce s-a întâmplat cu aceasta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase