Ce a dus la eşecul misiunii modulului Schiaparelli pe Marte

28 05. 2017, 17:30

Schiaparelli a zburat către Marte cu ajutorul sondei Trace Gas Orbiter, care studiază gazele ce provin din atmosfera planetei. Modulul a fost distrus în timpul încercării de aterizare de pe 19 octombrie, informează Business Insider.  

Paraşuta modului a funcţionat conform planului, dar forţele atmosferice la viteze supersonice nu au fost înţelese pe deplin de către ingineri, afirmă un raportul realizat de Agenţia Spaţială Europeană şi publicat recent. ,,Computerul a funcţionat conform datelor noastre,” a afirmat David Parker, din cadrul ESA: ,,Însă trebuia anticipat faptul că rotaţia modului va ajunge la maximum. Software-ul ar fi trebui să fie mai robust, mult mai bine proiectat,” a adăugat el. 

De asemenea, comunicarea defectuoasă dintre Thales Alenia Space şi Honeywell au contribuit la această problemă, afirmă Parker, subliniind că ESA şi-a asumat întreaga responsabilitate.

Problemele din prima misiune vor fi analizate cu atenţie pentru a nu fi repetate în cadrul următoarei misiuni a roverului ExoMars pentru detectarea formelor de viaţă, ce a fost programat pentru anul 2020.  

O rotaţie puternică realizată într-o fracţiune de secundă  a supraîncărcat senzorii modulului, furnizând informaţii conform cărora modulul ar fi aterizat pe sol. În urma informaţiilor, Schiaparelli a catapultat paraşuta mai devreme, modulul prăbuşindu-se cu o vitează de 540 de km/s. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Visul va deveni realitate. NASA va trimite oameni pe Marte
 
Românul acuzat pentru prăbuşirea sondei Schiaparelli pe Marte. ”Testarea paraşutei de coborâre a fost încredinţată ARCA, aceasta funcţionând în parametri normali”. Reacţia ESA
 
NASA a a făcut publice noi imagini de pe suprafaţa planetei Marte. În acestea este surpins şi locul în care s-a prăbuşit sonda de aterizare Schiaparelli a ESA – Galerie Foto
 
Eşecul europenilor în drumul spre Marte. Sonda de aterizare Schiaparelli a fost descoperită pe suprafaţa planetei Marte de către NASA