Home » Știință » De ce apare teama de a vorbi în faţa persoanelor cu autoritate?

De ce apare teama de a vorbi în faţa persoanelor cu autoritate?

De ce apare teama de a vorbi în faţa persoanelor cu autoritate?
Publicat: 23.06.2017
Vă temeţi când vă cere o persoană cu autoritate socoteală? Vă emoţionaţi uşor când trebuie să prezentaţi ceva?
Această teamă este foarte des întâlnită, dar din păcate prea puţin conştientizată şi luată în serios. Teama de a vorbi în faţa autorităţilor şi atacurile de panică îşi au originea în relaţiile cu persoanele autoritare din primii ani de viaţă şi sunt strâns legate între ele.
 
Motivul pentru care le-am separat este acela că persoanele ce simt o teamă faţă de autorităţi, de obicei evită situaţiile care pot declanşa anxietăţile.

Ne naştem cu prea puţine puteri şi în totalitate dependenţi faţă de persoanele din jurul nostru. Pornind de la această poziţie, ne luptăm toată viaţa pentru a fi liberi de lanţurile nevoilor, dar uneori suntem prinşi într-un cerc vicios.

Un lucru pe care este bine să îl avem în minte este acela că primele relaţii pe care le avem sunt cele cu părinţii noştri, adică cu persoane cu autoritate. Tot ele sunt persoanele de care depinde viaţa noastră: ele ne hrănesc, ele ne protejează, ele ne oferă dragoste, adică ele sunt cele care ne menţin în viaţă.
 
Fiind primele relaţii pe care le încercăm, modelul acestora reprezintă modelul tuturor relaţiilor, învăţăm astfel un şablon de relaţionare.
În acelaşi timp, apar dorinţe ale noastre, fantasme, interdicţii din partea celor din jur, toate acestea ajutând la construirea personalităţii noastre. În funcţie de cum le gestionăm, devenim ceea ce vrem noi sau ceea ce vor alţii. 
 
Cu alte cuvinte, când suntem mici, suntem la mâna adulţilor. În cadrul cursului normal de dezvoltare, ei ne emit interdicţii cu care noi suntem sau nu de acord, pe care le acceptăm sau împotriva cărora protestăm. Depinzând însăşi viaţa noastră de ceea ce răspundem, noi ne temem şi încercăm să evităm astfel de situaţii în care ni se cere socoteală, depindem de alţii sau putem pica foarte uşor în dizgraţie.
 
Dacă nu se schimbă nimic pe parcursul dezvoltării, avem mari şanse să repetăm vechile relaţii permanent.
 
„Devenim ceea ce suntem numai prin refuzul radical şi inveterat a ceea ce alţii au făcut din noi” – Jean Paul Sartre
 
Tiberiu Seeberger, psihoterapeut psihanalist în formare
0761517763
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase