Home » Știință » Cel mai detaliat ”atlas” al creierului poate revoluţiona neuroştiinţa

Cel mai detaliat ”atlas” al creierului poate revoluţiona neuroştiinţa

Publicat: 01.07.2017
Pentru o specie care ştie destul de multe lucruri despre univers şi care doreşte să cunoască şi mai multe, ştie foarte puţin despre ce se întâmplă în propriul cap. Însă, cel puţin, dorinţa există. Aşa este şi cazul proiectului recent, Ed Lein şi alţi cercetători de la ”Allen Institute for Brain Science” au realizat ceea ce se numeşte ”The Allen Brain Atlas”.

„Atlasul” cuprinde mai multe hărţi care surprind totul, de la structura generală la detaliile celulare, cercetătorii folosind o varietate de metode de la RMN la alte tehnici revoluţionare de scanare pentru a vedea strucura creierului şi modul în care fibrele se conectează unele la celelalte, scrie Curiosity.

De asemenea, au separat creierul în multe „felii” şi au folosit tehnici microscopice pentru a examina şi a clasifica celulele individuale. Într-un final, au combinat toate aceste date într-un singur atlas digital.

Totuşi, există anumite limitări, întrucât toate hărţile sunt realizate de la un singur creier uman, astfel informaţia nu poate fi generalizată la toată populaţia. Chiar şi aşa, oferă un nou mod de a privi anatomia creierului iar neurosavantul dispune acum de o nouă unealtă care se poate dovedi crucială în tratarea diferitelor condiţii şi/sau în îmbogăţirea pe viitor a cunoaşterii ştiinţifice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum poate fi neuroştiinţa o armă împotriva falsificării banilor

Cum putem deveni mai deştepţi? Cele mai noi descoperiri ale ştiinţei

Soldaţii britanici vor putea controla armele prin puterea gândului, anunţă specialiştii în neuroştiinţă

Proiectul BigBrain: harta 3-D a creierului uman, la o rezoluţie excepţională (VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase