Camerele NASA au surprins un obiect unic şi bizar în Sistemul nostru Solar

24 09. 2017, 09:09

This browser does not support the video element.

În urma observaţiilor realizate cu Telescopul Spaţial Hubble a fost detectat asteroidul 288P, situat în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter. Dar la o analiză mai atentă specialiştii au realizat că nu este vorba despre un singur asteroid, ci doi, cu o masă şi mărime asemănătoare. Science Daily notează că cei doi asteroizi orbitează unul în jurul celuilalt la o distanţă de 100 de kilometri unul faţă de celălalt.

De asemenea, în urma observaţiilor, a fost descoperit că sistemul binar prezintă o activitate continuă. ”Am detectat indicatori puternici ai sublimării gheţii din cauza căldurii solare propagate, similar fenomenului produs atunci când coada cometelor se formează,” a declarat Jessica Agarwal, din cadrul Institutului Max Planck din Germania. Datorită fenomenelor produse în jurul şi pe suprafaţa asteroidului binar, acesta a fost clasificat ca fiind o cometă principală a centurii de asteroizi. 

Specialiştii consideră că este important să înţeleagă evoluţia principalei centuri de comete (aflată între Marte şi Jupiter) deoarece aceasta ar putea reprezenta un element crucial al evoluţiei Sistemului Solar. 

Diferitele caracteristici ale 288P (distanţa dintre cele două componente, mărimea aproximativ egală, excentricitatea mare şi activitatea asemănătoare unei comete) îi conferă asteroidului binar titlul de unul dintre cele mai unice obiecte din Sistemul Solar. Echipa a concluzionat că obiectul are o vechime de 5000 de ani. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Descoperă Acum: Ce se va întâmpla în cazul unui război nuclear. Experiment uimitor al chinezilor: au criogenat un om. Pe Pământ au existat doi ani de noapte continuă
 
Pe Pământ au existat doi ani de noapte continuă. Fenomenul extrem care a dus la această catastrofă
 
Un ASTEROID din metal cu o valoare de 130.000 de ori mai mare decât toată economia mondială poate fi exploatat cu tehnologiile actuale
 
Doi asteroizi din sistemul solar au primit nume româneşti