Un grup de specialişti susţine că a inventat o metodă ”revoluţionară” de calcul cuantic

30 09. 2017, 18:30

În centrul noii metode se află un sistem de calcul cuantic optic (un calculator cuantic care utilizează fotoni). Science Alert relatează că maşinăria are o mărime de 6,3 metri pătraţi şi poate suporta un singur puls de lumină şi are o capacitate crescută prin care pot fi conectate mai multe astfel de unităţi în acelaşi timp. 

Aşadar, echipa a conceput un nou mod prin care maşinăria poate suporta mai multe pulsaţii de lumină prin intermediul unui circuit în buclă. În teorie, multiplele pulsaţii luminoase, fiecare având anumite informaţii, ar putea fi transmise în jurul circuitului pe operioadă nedefinită. Astfel că circuitul ar putea îndeplini mai multe sarcini prin trecerea de la una la alta cu ajutorul manipulării directe a pulsaţiilor de lumină. 

Spre deosebire de biţii obişnuiţi care sunt fie un unu sau un zero, qubiţii sunt particule înlănţuite care pot fi unu, zero sau ambele în acelaşi timp.  Aceşti qubiţi permit calculatoarelor cuantice să realizeze calcule mult mai rapid decât calculatoarele obişnuite.

La începutul anului acesta o echipă de specialişti din Rusia a dezvăluit existenţa unui calculator cuantic care putea suporta 51 de qubiţi. Însă Akira Furusawa şi Shuntaro Takeda susţin că pot întrece această performanţă, de fapt, conform declaraţiilor celor doi specialişti,  circuitul este capabil să proceseze peste un milion de qubiţi

Desigur, următorul pas pe care Furusawa şi Takeda trebuie să îl realizeze este crearea unui model funcţional. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Premieră absolută în ştiinţă: cercetătorii au reuşit teleportarea cuantică sub apă
 
Pentru prima dată, comunicarea cuantică a fost posibilă în condiţii reale de oraş
 
Săgeata timpului: de ce ne amintim trecutul, dar nu şi viitorul?
 
Suntem pe cale sa ne teleportam