Home » Știință » Rănile provocate pe parcursul nopţii se vindecă mult mai greu decât cele din timpul zilei

Rănile provocate pe parcursul nopţii se vindecă mult mai greu decât cele din timpul zilei

Publicat: 13.11.2017
Cercetătorii au prezentat într-un nou studiu faptul că rănile provocate pe timpul nopţii se vindecă mult mai greu decât cele provocate în timpul zilei. Această diferenţă a fost descoperită după ce specialiştii din cadrul Medical Reserch Council din Cambridge au monitorizat timpul de recuperare a 118 victime ale unui incendiu.

Specialiştii au descoperit că persoanele care au suferit arsuri între orele 20:00 şi 8:00 au necesitat cu 28 de zile în plus pentru recuperare, spre deosebire de cele 17 necesare persoanelor rănite pe timpul zilei. Conform Telegraph, cercetătorii consideră că ritmul circadian al corpului uman nu a evoluat atât de mult pentru a putea face faţă rănilor provocate pe timpul nopţii, deoarece strămoşii omului nu erau activi pe timpul nopţii. 

Dr. John O’Neill, principalul autor al studiului din cadrul MRC Laboratory of Molecular Biology, a afirmat că ”este pentru prima oară când a fost descoperit că ritmul circadian joacă un rol important în determinarea eficienţei modului în care organismul răspunde rănirii.”

”Probabil, corpul uman a evoluat pentru a se vindeca mai repede pe parcursul zilei, atunci când este mult mai posibil ca acestea să apară. Anterior operaţiilor, ceasul intern al pacienţilor ar putea fi resetat prin intermediul unor medicamente pentru obţinerea unei vindecări cât mai rapide,” adaugă el. 

Ritmul circadian al organismului regleaază aproape orice celulă din corpul uman şi provoacă pe parcursul a 24 de ore mai multe procese precum dormitul, secretarea hormonilor şi metabolismul. În testele iniţiale, cercetătorii au utilizat celule ale pielii (fibroblaste şi keratnocite) cât şi şoareci pentru rănirea pielii acestora pe parcursul zilei. În acest caz, rănile s-au vindecat de două ori mai eficient decât cele produse pe parcursul nopţii. 

Specialiştii au descoperit că acelaşi efect a avut loc şi în cazul persoanelor cu arsuri, ale căror celule ale pielii se divizau mult mai rapid pentru vindecarea rănii care a apărut pe parcursul zilei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase