Home » Știință » Primul centru de chirurgie robotică pentru copii din Europa de Est a fost deschis la Timişoara

Primul centru de chirurgie robotică pentru copii din Europa de Est a fost deschis la Timişoara

Primul centru de chirurgie robotică pentru copii din Europa de Est a fost deschis la Timişoara
Publicat: 10.01.2018
Timişoara are primul centru de chirurgie robotică pediatrică din România şi din Europa de Est, după ce o fundaţie din Elveţia a donat un robot, în valoare de aproape 2,5 milioane de euro, Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu”.

La Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara a fost pus în funcţiune cel mai modern robot de chirurgie robotică din Europa de Est. Echipamentul medical, în valoare de aproape 2,5 milioane de euro, a fost cumpărat de o fundaţie din Elveţia, iar apoi donat spitalului din Timişoara. Astfel, la Timişoara a fost deschis primul centru de chirurgie pediatrică din România şi din Europa de Est.

În cadrul unui proiect câştigat de Universitatea de Medicină din Timişoara, în valoare de trei milioane de dolari, care a fost lansat oficial marţi, robotul va fi întreţinut şi vor fi cumpărate consumabilele necesare timp de cinci ani.

Şeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara, medicul Eugen Boia, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că în acest moment, două echipe formate din câte doi chirurgi fiecare sunt în proces de instruire, urmând ca primii copii să fie operaţi cu robotul la mijlocul lunii februarie.

“Suntem patru medici care ne instruim. Am asistat la operaţii realizate cu robotul de la Spitalul Judeţean Timişoara şi în Israel. Pregătirea se încheie în luna februarie, iar apoi vom fi operativi. Primele operaţii cu robotul vor fi realizate în 12 şi 13 februarie. Vom selecta cazurile care vor fi operate cu foarte mare atenţie şi ne propunem să operăm, în acest an, 50 de cazuri”, a explicat medicul Eugen Boia.
 
Potrivit şefului Clinicii de Chirurgie Pediatrică, Ministerul Sănătăţii a sistat, în urmă cu câţiva ani, programul prin care era finanţată chirurgia robotică în România. O singură intervenţie chirurgicală cu ajutorul robotului de ultimă generaţie achiziţionat pentru Spitalul de Copii din Timişoara se ridică la suma de 4.000 de euro, bani care sunt alocaţi, până în anul 2022, prin proiectul câştigat de Universitatea de Medicină.
 
“Ne propunem să aplicăm pe diverse programe europene, astfel încât să asigurăm în continuare suportul financiar pentru efectuarea operaţiilor cu robotul. De asemenea, vrem să ne adresăm Ministerului Sănătăţii şi să-i solicităm redeschiderea programului de chirurgie robotică, care a fost sistat acum câţiva ani. Acest program este o necesitate. De la Milano până la Tel Aviv nu mai există un astfel de robot de ultimă generaţie. Sperăm din toată inima ca Ministerul Sănătăţii să înţeleagă că nu putem să fim contemporani şi să desconsiderăm o astfel de modalitate terapeutică. Cu ajutorul chirurgiei robotice, copiii sunt spitalizaţi mai puţin după operaţie, suferinţa este mai mică, iar pierderea sanguină mai redusă”, a spus medicul Eugen Boia.
 
Robotul va fi utilizat în special în chirurgia tumorală şi în chirurgia care implică locuri foarte greu accesibile.
 
Chirurgii de la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara şi-au propus să deschidă, în viitorul apropiat, un centru regional de pregătire în chirurgia robotică, în cadrul căruia vor fi pregătiţi medici din România, dar şi din străinătate.

Pentru foto accesaţi Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase