Home » Stiinta » Pericolul real al plasticului a fost scos în sfârşit la iveală: efectele asupra fertilităţii pot fi ireversibile

Pericolul real al plasticului a fost scos în sfârşit la iveală: efectele asupra fertilităţii pot fi ireversibile

Alexandru Voiculescu 02.12.2018
Pericolul real al plasticului a fost scos în sfârşit la iveală: efectele asupra fertilităţii pot fi ireversibile
Nu este un secret că poluarea cu plastic are un impact asupra planetei. Acum, la această listă se adaugă un alt efect negativ: infertilitatea.

Contextul zilei de astăzi este acela în care nu există suficientă spermă de calitate, iar cercetătorii au întreprins eforturi susţinute de a afla cauza. Acum, un grup de cercetători de la Universitatea Exeter din Marea Britanie au aflat vinovatul: un compus chimic numit Bisfenol A (BPA), care se găseşte în plastic, scrie Futurism.

Se găseşte în recipiente pentru alimente şi băuturi, iar ingerarea acestuia afectează sistemul endocrin. Prezenţa în organism poate duce la sarcini eşuate şi poate afecta vârsta la care începe pubertatea. Conform noului studiu publicat în British Medical Journal, afectează şi calitatea spermei.

Oamenii de ştiinţă au analizat sperma a 94 de adolescenţi britanici cu vârstele cuprinse între 17 şi 19 ani. Participanţii au fost instruiţi să limiteze contactul cu substanţa pentru o săptămână, prin utilizarea altor recipiente. Chiar şi aşa, 86% dintre ei tot aveau urme ale prezenţei Bisfenolului A.

Participanţii au afirmat că substanţa este greu de evitat pentru că nu există în specificaţiile produselor, care nu avertizează de existenţa acesteia în produs.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce trebuie să ştii despre sticlele de plastic pe care le cumperi din magazin

5 produse TOXICE din China, făcute din plastic şi cu pesticide, pe care şi românii le consumă – FOTO+VIDEO

Specialiştii avertizează: cariera duce la infertilitate

Infertilitatea afectează 30% dintre femeile de peste 35 de ani din România. Cinci cauze mai puţin cunoscute ale acestei probleme