Home » Știință » A fost descoperit medicamentul banal ce scade riscul de moarte timpurie

A fost descoperit medicamentul banal ce scade riscul de moarte timpurie

A fost descoperit medicamentul banal ce scade riscul de moarte timpurie
Publicat: 12.03.2018
Pentru persoanele care trăiesc cu diabet tip2 şi cu insuficienţă cardiacă, o aspirină pe zi le reduce riscul de a muri sau de a fi spitalizaţi cu infarct miocardic, conform unor cercetări prezentate la cel mai recent congres de cardiologie american.

Dar aceleaşi date spun că aspirina creşte riscul de boli de inimă nonfatale şi de atac cerebral, aceste rezultate contradictorii fiind o surpriză pentru cercetători.

Acest studiu este primul care ia în considerare aspirina ca metodă de prevenţie pentru pacienţii care suferă atât de diabet cât şi de probleme cardiace. Aspirina, un medicament care subţiază sângele este recomandată pacienţilor care au suferit un atac de cord sau atac cerebral, dar protocoalele medicale nu sunt foarte clare când vine vorba despre pacienţii cu risc cardiovascular, dar care nu au suferit un atac de cord sau un atac cerebral.

Aproximativ 27 de milioane de americani au diabet tip2 şi în jur de 6,5 milioane de adulţi suferă de insuficienţă cardiacă, o afecţiune în urma căreia inima devine prea slăbită pentru a pompa sângele necesar funcţionării întregului organism. Ambele afecţiuni sunt asociate cu un risc cardiac crescut, inclusiv de infarct şi atac cerebral. Acest studiu aduce informaţii noi pentru pacienţii care suferă de ambele afecţiuni.

„Am fost surprinşi să observăm creşterea paradoxală a infarcturilor miocardice şi a atacurilor cerebrale nonfatale, paralel cu o descreştere a ratei mortalităţii la pacienţi cu diabet şi afecţiuni cardiace,” spune Charbel Abi Khalil, conducătorul studiului, profesor la Weill Cornell Medicine-Qatar.

Citeşte continuarea pe CSID!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase