Prima pagină Stiinta

După 150 de ani de cercetări, specialiştii au descoperit noi detalii despre ''Archaeopteryx'', una dintre primele vietăţi de pe Pământ

Oana Bujor 03.18.2018 | ● Vizualizări: 941
Sursa: Pixabay     + zoom
Galerie foto (1)

Archaeopteryx, una dintre primele vietăţi de pe Pământ, a reuşit să scape de prădători şi obstacolele de la sol prin intermediul zborului, sugerează un nou studiu.

Imaginile cu o rezoluţie înaltă realizate asupra scheletului dezvăluie asemănările cu oasele păsărilor. Conform The Guardian,  descoperirea ar putea pune capăt dezbaterilor privind animalele din perioada târzie a Jurasicului ce au apărut în secolul XIX, după descoperirea rămăşiţelor fosilizate dintr-o carieră de granit din Bavaria. 

''Acesta este cel mai bun indicator al faptului că Archaeopteryx putea zbura. Căutăm aceste informaţii de peste 150 de ani,'' a declarat Dennis Voeten, paleontolog din cadrul European Synchrotron Radiation Facility din Grenoble. ''Însă nu cred că acest lucru va pune capăt dezbaterilor,'' adaugă el. 

Archaeopteryx  este o specie importantă din evoluţia zburătoarelor. Având mărimea unei coţofane, vietatea era o creatură bizară cu penele şi aripile unei păsări, dar dinţii, ghearele şi şi coada lungă precum cea a dinozaurilor. Până în prezent, animalul ce are o vechime de 150 de milioane de ani a fost considerat prima pasăre, însă în prezent specialiştii consideră că de fapt a aparţinut unei ramuri evoluţionare ce a dus la apariţia păsărilor din perioada modernă. Pentru a afla dacă Archaeopteryx era un dinozaur  asemănător cu o pasăre sau o pasăre asemănătoare cu un dinozaur, Voeten a utilizat tehnica de microtomografie sincrotonică pentru a analiza oasele aripilor a trei creaturi din aceeaşi specie. Imaginile au dezvăluit  mărimea, forma şi densitatea oaselor. Apoi specialistul a comparat aceste măsurători cu cele ale animalelor terestre şi a unor specii zburătoare, de la pterozauri la păsări. 

Conform analizelor, animalul îşi putea lua zborul rapid, dar nu putea parcurge distanţe lungi. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: