Home » Știință » Veronica Hagi, cel mai bun performer ştiinţific francofon în 2018 în România

Veronica Hagi, cel mai bun performer ştiinţific francofon în 2018 în România

Publicat: 24.03.2018
Veronica Hagi a fost declarată cel mai bun performer ştiinţific francofon al anului 2018, cu ocazia Finalei naţionale a concursului "Teza mea de doctorat în 180 secunde", organizată de Agenţia universitară a Francofoniei în Europa centrală şi de est (AUF-ECO) şi Institutul Francez în România (IFR), găzduită joi seara de Şcoala Centrală din Bucureşti.
Veronica Hagi este doctorand la Şcoala doctorală a Universităţii Ovidius din Constanţa şi studiază multilingvismul şi raporturile personale cu limbile vorbite, din punct de vedere pedagogic, psihologic şi antropologic. Lucrarea sa de doctorat se numeşte „Biografia limbajului, un instrument pedagogic plurivalent („La biographie langagière, un outil didactique plurivalent „)”.

„Juriul a apreciat forţa de argumentare a Veronicăi Hagi, abilităţile sale de utilizare a tehnicilor de simplificare, legătura pe care o stabileşte cu publicul, abordarea calmă şi relaxată”, a explicat preşedintele juriului Mohamed Ketata, directorul regional al AUF-ECO. Veronica Hagi va reprezenta România în finala internaţională a concursului „Teza mea de doctorat în 180 de secunde”, care se va desfăşura pe 27 septembrie 2018, la Lausanne, în Elveţia. 

Juriul Finalei româneşti a fost format din specialişti recunoscuţi în diferite domenii de activitate: Iulia Jianu, profesor universitar şi prodecan al Business School, în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Adriana Record, director executiv al Camerei Franceze de Comerţ şi Industrie în România, Mihaela Dedeoglu, jurnalist RFI România, Virginia Vasile, doctorand la Universitatea Politehnică din Bucureşti, câştigătoarea concursului românesc „Teza mea de doctorat în 180 secunde” în 2017, Thierry Landry, directorul Akka Technologies România. 
 
Pe de altă parte, premiul doi al galei a fost decernat Gabrielei Moroşanu de la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti pentru prezentarea lucrării sale „Dinamica hidro-sedimentară a bazinului versant al râului Jiu. Abordare sistemică şi multi-nivel” ; premiul trei a fost atribuit Oanei Ichim de la Şcoala doctorală des studii filologice a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Publicul, venit în număr mare în amfiteatrul Şcolii Centrale, a jucat un rol important în cadrul evenimentului – spectatorii au votat candidatul preferat, căruia i-au atribuit un premiu special ; Veronica Hagi a fost cea care a primit această distincţie, o alegere care concordă, anul acesta, cu decizia juriului.
 
Veronica Hagi a surclasat alţi unsprezece candidaţi, din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Suceava, selecţionaţi din peste treizeci de doctoranzi sau doctori în ştiinţe înscrişi în competiţia de anul acesta şi care au concurat în cadrul celor trei finale regionale – Bucureşti (26 februarie), Iaşi (28 februarie) şi Cluj-Napoca (2 martie). „Prin ceea ce faceţi, confirmaţi forţa şi creativitatea cercetărilor ştiinţifice în limba franceză şi consolidaţi statutul şi rolul francofoniei în cadrul sistemului de învăţământ şi de cercetare din România”, a precizat Christophe Gigaudaut, consilier pentru cooperare şi acţiune culturală la Ambasada Franţei în România şi directorul Institutului Francez din România.
 
Este al doilea an în care concursul „Teza mea de doctorat în 180 secunde” se organizează în România,  sub patronajul IFR şi AUF-ECO. Competiţia permite doctoranzilor şi tinerilor doctori în ştiinţe să-şi prezinte subiectele de cercetare în termeni accesibili, unui public divers şi neiniţiat, în limba franceză, în doar trei minute. Concursul este un foarte bun mijloc de popularizare a ştiinţei, prin care publicul larg poate intra în contact cu domeniile de cercetare. În acelaşi timp, competiţia este şi un binevenit exerciţiu de comunicare publică pentru doctoranzi. „Teza mea de doctorat în 180 secunde” se organizează din 2014, în peste 20 de ţări francofone din lume.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase