Telescopul spaţial Kepler a înregistrat momentul morţii unei stele cocon

29 03. 2018, 09:18

This browser does not support the video element.

Înainte de a ajunge în ultima fază a existenţei sale, steaua cocon cunoscută şi cu denumirea de KSN 2015K a mai avut câteva experienţe apropiate momentului final. Însă, atunci când a explodat, energia sa kinetică s-a transformat rapid în lumină, notează Tech Times.

Evenimentul astronomic a fost denumit de cercetători ca ”Evoluţie rapidă tranzitorie luminoasă” (FELT). Cel mai recent a avut loc la o distanţă de 1,3 miliarde de ani lumină de Pământ. Un raport recent sugerează că, după explozie, în a 25-a zi KSN 2015K dispăruse complet, de 10 ori mai repede decât o supernovă. În ultimii 10 ani, acest tip de explozii i-a intrigat pe cercetători din cauza duratei extrem de scurte. Însă, în prezent, o echipă de cercetători a reuşit să descifreze natura acestui fenomen. 

Anterior, fenomenul era explicat prin prezenţa unei străluciri de raze gamma ce are loc după ce o supernovă se transformă într-o stea neutronică ce are un câmp magnetic puternic. Aceste teorii se bazează pe modelul tipic al unei supernove, însă specialiştii au descoperit că acest model nu se poate aplica stelelor de tip FELT. ”Este un nou mod prin care stelele masive mor şi modifică materia din spaţiu,” afirmă Armin Rest din cadrul Space Telescope Science Institute. 

Observaţiile realizate cu ajutorul telescopului Kepler dezvăluie faptul că coconii misterioşi provin de la stelele din jur. La mai puţin de un an înainte de a muri, obiectul elimină gaze şi praf prin intermediul unor ”mini-erupţii”. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Caz unic în astronomie care i-a contrariat pe cercetători: o stea a explodat, a supravieţuit, apoi a explodat din nou după 60 de ani
 
Fenomen nemaiîntâlnit găsit la o stea supergigantică extrem de rară. ”Rezultatele sunt uimitoare”
 
O nouă ”stea” va apărea pe cer în anul 2022. ”Este o realizare ce ţine de o şansă la un milion” – VIDEO
 
Astronomii au observat, pentru prima dată, un fenomen astronomic complex prezis în anii 1930. Contrazice teoriile lui Einstein şi Newton