Home » Știință » După nouă ani de cercetare s-a demonstrat că un medicament utilizat de milioane de persoane pentru incontinenţă urinală sau depresie poate creşte riscul apariţiei demenţiei

După nouă ani de cercetare s-a demonstrat că un medicament utilizat de milioane de persoane pentru incontinenţă urinală sau depresie poate creşte riscul apariţiei demenţiei

După nouă ani de cercetare s-a demonstrat că un medicament utilizat de milioane de persoane pentru incontinenţă urinală sau depresie poate creşte riscul apariţiei demenţiei
Publicat: 28.04.2018
Medicamentele utilizate de milioane de persoane pentru tratarea problemelor vezicii urinare sau a depresiei ar putea creşte riscul apariţiei şi dezvoltării demenţei, avertizează specialiştii britanici.

În prezent, în Marea Britanie medicamentele ce conţin anticolinergice sunt administrate către aproximativ două milioane de locuitori, însă cercetătorii sugerează că acesta ar putea duce la un declin mintal.

Conform Independent, medicii ştiau de o bună perioadă de timp că aceste medicamente pot altera funcţiile memoriei şi ale atenţiei şi pot duce la un declin rapid în cazul persoanelor vârstnice. O nouă cercetare realizată de specialiştii din cadrul  University of East Anglia (UEA) sugerează că administrarea acestor medicamente pentru aproximativ un an poate creşte riscul dezvoltării demenţei în următorii 20 de ani.

”Am descoperit că oamenilor ce au fost diagnosticaţi cu demenţă le-a fost prescris în proporţie de 30% anumite tipuri de medicamente cu anticolinergic,” afirmă dr. George Savva, din cadrul UEA. Acesta a declarat că riscul diferă în funcţie de tratament, stilul de viaţă şi moştenirea genetică a persoanei.

Persoanele cu un risc de 10% de dezvoltare a demenţei în următorii 15 ani ajungeau la un risc de 13% dacă luaseră medicamente cu anticolinergic timp de un an sau mai mult. Deşi riscul este relativ redus, acelaşi lucru nu poate fi aplicat şi în cazul vârtnicilor. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat diagnosticele şi medicamentele prescrise pentru 40.770 de pacienţi cu vârste cuprinse între 65 şi 99 de ani ce au fost diagnosticaţi cu demenţă între anii 2006 şi 2015 şi aproximativ 300.000 de persoane fără această afecţiune.

Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că un milion şi jumătate din două milioane de persoane din Marea Britanie ce au luat medicamente cu anticolinergic erau prediscupuşi dezvoltării demenţei.

Acest tip de medicamente interferează cu acetilcolina, un neurostransmiţător din cadrul sinapselor nervilor parasimpatici şi are un rol important în funcţiile memoriei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase