Însoţitorii de zbor se expun unui risc major de dezvoltare a multiplelor forme de cancer

28 06. 2018, 01:09

Cercetătorii au urmărit 5.000 de însoţitori de zbor şi au descoperit că, în cazul acestora, riscul dezvoltării cancerului mamar este cu 50% mai crescut, în timp ce riscul tumorilor tractului digestiv este cu 75% mai crescut. Conform Independent, studiul nu a putut determina ce provoacă această creştere, dar autorii susţin că una dintre cauze ar putea fi expunerea la radiaţiile ionizate aflate în atmosfera superioară, cât şi întreruperea ciclurilor naturale de odihnă şi hrănire. 

„Am descoperit un risc major al prevalenţei cancerului mamar şi de piele în cazul însoţitorilor de zbor, faţă de restul populaţiei. Descoperirea este şocantă, având în vedere faptul că majoritatea persoanelor din acest domeniu sunt nefumătoare şi nu sunt  supraponderale”, a declarat dr. Irina Mordukhovich, din cadrul Universităţii Harvard. 

Riscul crescut de dezvoltare a cancerului a fost observat în cazul celui mamar (3,4% în cazul însoţitoarelor de zbor, faţă de 2,3% în cazul populaţiei obişnuite), cervical (1,0% în comparaţie cu 0,70%), gastrointestinal (0,47% în comparaţie cu 0,27%) şi de tiroidă (0,67% în comparaţie cu 0,56%). 

De asemenea, riscul crescut a fost observat şi în cazul melanomului, posibilităţile dezvoltării afecţiunii crescând cu fiecare cinci ani petrecuţi la acest loc de muncă. Printre factorii care favorizează afecţiunile se află radiaţiile, întreruperea ritmului normal de funcţionare a corpului şi calitatea slabă a aerului din avion. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Limbajul SECRET al piloţilor şi însoţitorilor de zbor. Ce se ASCUNDE în spatele cuvintelor pe care tu le consideri banale
 
8 reguli stricte pentru stewardesele Malaysia Airlines. Ce trebuie să facă înainte de fiecare cursă?
 
Persoanele care lucrează în aceste domenii sunt predispuse să îşi înşele partenerii
 
Aproape toate persoanele din această imagine poartă masca de oxigen greşit