Home » Știință » Porţi cravată? S-ar putea să ai probleme cu fluxul sanguin de la nivelul creierului

Porţi cravată? S-ar putea să ai probleme cu fluxul sanguin de la nivelul creierului

Porţi cravată? S-ar putea să ai probleme cu fluxul sanguin de la nivelul creierului
Publicat: 16.07.2018
Actul de a-ţi strânge cravata poate reprezenta faptul că eşti gata de muncă sau că îţi arăţi superioritatea, însă pe de altă parte îţi restricţionează circulaţia sângelui către creier.

Prin comprimarea venelor de la nivelul gâtului, persoanele care poartă cravată pot suferi de presiune la nivelul craniului. Conform Science Alert, efectele nu sunt atât de grave încât să reprezinte un risc pentru populaţie, însă poate cauza probleme pentru grupurile de persoane care au deja dificultăţi cu tensiunea arterială. 

Studiile anterioare au prezentat faptul că o cravată purtată prea strâns poate creşte presiunea la nivelul ochilor, aceasta fiind asociată cu apariţia glaucomului. „Având în vedere rezultatele anterioare, scopul acestui studiu a fost de investigare a efectelor modului în care purtarea unei cravate poate afecta negativ fluxul sanguin cerebral”, au declarat cercetătorii din cadrul Spitalului Universitar Schleswig-Holstein, din Germania. 

Prin intermediul imagisticii cu rezonanţă magnetică, echipa a analizat 15 bărbaţi care purtau cravata strânsă într-un mod uşor deranjant şi 15 voluntari care nu purtau cravată. Fluxul sanguin cerebral a scăzut în medie cu 7,5% în cazul bărbaţilor cu cravată, nefiind observată nicio scădere în cazul grupului de control. Specialiştii susţin că diferenţa a fost dată de presiunea în plus de la nivelul vaselor de sânge. 

În acelaşi timp, fluxul sanguin din venele din restul corpului nu a fost afectat. Fluxul sanguin din creier este vital pentru funcţionarea normală a creierului. Oferă celulelor cerebrale acces la oxigen, glucoză şi nutrienţi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase