Ingredientele cheie ale vieţii s-ar fi format la scurt timp după Big Bang

14 07. 2018, 13:00

Anterior, specialiştii în chimie organică complexă au considerat că viaţa s-a format în univers după Big Bang. Conform Science Alert, omenirea şi studiile din acest domeniu au evoluat considerabil de la experimentul „supei primordiale”, făcut de Stanley Miller şi Harold Urey. În cadrul experimentului au dovedit că o varietate bogată de aminoacizi s-ar putea forma pe o nouă planetă precum Pământul. 

Astfel de aminoacizi s-ar fi putut forma într-un univers primordiar, unul vechi de câteva milioane de ani. „Rezultatele sugerează că principalul ingredient al vieţii, precum aminoacizii, nucleoidele şi alte molecule cheie au apărut într-o perioadă extrem de scurtă de la formarea universului”, au concluzionat specialiştii în raport.

Spre deosebire de Miller şi Urey, echipa a abordat o cale matematică pentru determinarea modului în care elemente precum carbonul, hidrogenul, oxigenul şi nitrogenul s-ar putea combina în structuri mari şi complexe. 

Pentru primele 100 de milioane de ani, reţeta clasică a formării unei planete era compusă din carbon, hidrogen şi oxigen, toate aflate în apropierea unei stele. Însă specialiştii au descoperit că după ce se formează, fiecare stea eliberează o cantitate uriaşă de elemente. Aşadar, echipa de cercetare a pus mai multe constante problemei, limitând astfel moleculele la o anumită masă prestabilită. Apoi au comparat rezultatele cu diversitatea chimicalelor de pe Pământ prin intermediul unei baze de date. Rezultatul a fost egal cu 290 de daltoni sau 290 de atomi de hidrogen. Există o mulţime de molecule cu această mărime, numărul fiind variat între 100 şi 1.000 de daltoni.

După analizarea unui meteorit descoperit în Australia, ce are o vechime de 5 miliarde de ani, s-a descoperit un tipar asemănător. În urma rezultatelor, specialiştii au estimat că primele elemente ale universului s-ar fi contopit cu praful stelar. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Descoperă Acum: O tăbliţă veche de lut babiloniană poate schimba matematica. Elon Musk vrea să lege creierul uman de computere. Cea mai periculoasă armă a dictatorului nord-coreean Kim Jong-un
 
Nu scapam de “apocalipsa”. LHC revine in iunie
 
Noi dovezi confirmă faptul că Universul NU s-a format în urma Big Bang-ului
 
Naşterea Universului – un fel de „îngheţ” brusc, la scară cosmică?