Home » Știință » Poluarea atmosferică afectează creierul uman

Poluarea atmosferică afectează creierul uman

Poluarea atmosferică afectează creierul uman
Publicat: 29.07.2018
Poluarea aerului nu este o problemă care afectează doar sănătatea plămânilor, un număr din ce în ce mai maie de studii ştiinţifice demonstrează că respirarea aerului curat permite evitarea unui număr mare de boli cerebrovasculare şi neurodegenerative.
Din acest motiv, ediţia din acest an a Zilei Mondiale a Creierului (World Brain Day), organizată la 22 iulie de Federaţia Mondială de Neurologie, a fost dedicată efectelor negative ale poluării mediului asupra creierului, iar sloganul ales a fost: ”Aer curat pentru sanatatea creierului”#worldbrainday2018 #wbd2018cleanairforbrainhealth.
”Poluarea aerului constă în contaminarea pe scară largă, de multe ori invizibilă de bioaerosoli nocivi care conţin polen, spori, particule şi substanţe toxice. Poluanţii pot fi derivate din surse naturale sau pot fi provocaţi de activitatea omului”, explică profesorul Jacques Reis, conducătorul Grupului de Lucru de Medicină a Mediului al Federaţiei Mondiale de Neurologie.
Potrivit raportului privind calitatea aerului întocmit de Agenţia Europeană de Mediu (AEM) anual, în întreaga lume, poluarea aerului provoacă 9 milioane de decese, iar în Europa, 467.000. Şi conform datelor publicate de OMS în luna mai, nouă persoane din zece respiră aer poluat, definit „criminalul invizibil“, aflat la originea a 10% din numărul total al deceselor.
Continuarea pe Rador.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase