Home » Știință » Un caz care dovedeşte şiretenia virusurilor: o supravieţuitoare a virusului Ebola şi-a infectat familia la un an după ce a avut boala

Un caz care dovedeşte şiretenia virusurilor: o supravieţuitoare a virusului Ebola şi-a infectat familia la un an după ce a avut boala

Un caz care dovedeşte şiretenia virusurilor: o supravieţuitoare a virusului Ebola şi-a infectat familia la un an după ce a avut boala
Publicat: 27.07.2018
Conform unui nou studiu de caz publicat în jurnalul The Lancet, o femeie de 33 de ani din Liberia a avut virusul Ebolei pentru mai mult de un an înainte să-l transmită la membrii familiei. Este prima dovadă găsită de savanţi care arată că virusul poate fi transmis de un supravieţuitor-femeie al infecţiei, ducând la noi ramificaţii care pot avea impact asupra măsurilor de tratare şi politicile de sănătate publică.

„Ştiam deja că virusul Ebola – la fel ca virusul Marburg, un patogen uman înrudit – este capabil de a persista în unele locuri din organism”, a precizat Jason Ladner, profesor asistent la Pathogen and Microbiome Institute din cadrul Northern Arizona University şi co-autor al studiului.

Eclipsa de Lună din 27 iulie, vizibilă din România. Tot ce trebuie să ştii despre cea mai lungă eclipsă totală din acest secol

Deşi în trecut, supravieţuitorii bărbaţi au fost responsabili pentru reapariţii similare a Ebolei, „aceasta este prima dată când o investigaţie a oferit dovezi concrete a virusului, fiind transmis de un supravieţuitor femeie în care virusul a persistat”, a adăugat Ladner.

În acest caz, transmiterea a avut loc în timpul ultimelor luni din epidemia din vestul Africii, care a afectat regiunea din decembrie 2014 până la mijlocul anului 2016. Epidemia a dus la 28.000 de cazuri de infectare şi la 11.000 de decese. Familia din studiu a început să fie monitorizată din noiembrie 2015, după şase luni de la declararea sfârşitului epidemiei în Liberia, scrie Popular Science.

Savanţii încă încearcă să înţeleagă cum virusul a rămas atât de mult timp în organismul femeii. „Se ştiu foarte puţine despre mecanismul folosit de virus pentru a cauza infecţii persistente”, a adăugat Ladner.

De asemenea, rămâne neclar modul în care un virus trece din starea latentă în starea activă şi letală, iar acest studiu sugerează că există o legătură între virus şi sarcina din acea perioadă. Femeia şi-a pierdut copilul în vara anului 2014, dar în septembrie 2015, a născut, dar s-a îmbonăvit la scurt timp după aceea. Întrucât Liberia nu mai era sub ameninţarea teoriei în acea perioadă, femeia nu a fost testată pentru boală şi a fost trimisă acasă câteva zile mai târziu după ce a fost tratată pentru malarie şi anemie. Totuşi, familia sa a început să aibă simptomele Ebolei.

Sarcina sa este astfel un factor cheie. În perioada sarcinii, corpul suprima sistemul imunitar pentru ca acesta să nu atace copilul. Mama ar fi putut avea virusul latent care a fost suprimat după infecţia iniţială din 2014, dar virusul s-a reactivat după reducerea imunităţii.

Mai ciudat este că nici mama, nici copilul, nu au avut virusul în sânge în timp ce restul familiei îl avea, dar ambii aveau anticorpii împotriva bolii, ceea ce sugerează că femeia a avut o infecţie pe care a combătut-o şi a transmis anticorpii la copil prin alăptare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De unde vine numele „Ebola” şi ce înseamnă?

Adevărul înfiorător despre Ebola: un oficial dezvăluie „ceea ce ne e frică să spunem public despre boală”

Descoperire importantă despre virusul Ebola. Cercetătorii au aflat care este originea lui

După Ebola: ce se întâmplă în organismul celor care supravieţuiesc bolii?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase