Home » Știință » Japonezii vor lift până în spaţiu. Primul model este lansat mâine

Japonezii vor lift până în spaţiu. Primul model este lansat mâine

Publicat: 08.09.2018
Lansarea rachetelor este dificilă, procesul este costisitor, navele au nevoie de o cantitate mare de combustibil şi poluează atmosfera. Însă o idee ce pare scoasă din filmele SF ar putea rezolva toate aceste probleme: inginerii japonezi sunt în punctul de testare a unui lift de pe Pământ către spaţiu.

Pe 11 septembrie, o echipă din cadrul Universităţii Shizouka va lansa un model la scală a liftului către orbita Pământului. Conform Science Alert, întregul sistem este practic alcătuit dintr-un mic satelit de 10 centimetri legat la un cablu de 10 metri din oţel. 

O cutie motorizată va călători de-a lungul cablului, între cei doi sateliţi, în timp ce camerele de pe acesta vor monitoriza progresul. „Va fi primul experiment de testare a mişcării unui lift în spaţiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al universităţii. 

Inginerii visează la un astfel de progres de mai bine de 100 de ani, de când cercetătorul rus Konstantin Tsiolkovsky a venit cu această idee după ce a văzut Turnul Eiffel în 1895. Tehnologia a apărut în multiple filme SF de-a lungul timpului. 

Credit: (Obayashi Corp.)

Însă provocările tehnice ale unei astfel de tehnologii sunt uriaşe. Pentru început va trebui să fie construit dintr-un material suficient de uşor pentru a nu se prăbuşi sub propria sa greutate. Însă materialul trebuie să fie şi suficient de rezistent pentru a suporta tensiunea indusă de forţa centrifugă . 

De asemenea, va trebui să reziste la forţa gravitaţională a Pământului, Soarelui şi Lunii şi la condiţiile atmosferice ale Pământului, precum vânturile puternice. 

Reprezentanţii companiei japoneze Obayashi Corp, ce lucrează alături de Universitatea Shizouka, a declarat anterior că spera ca, până în 2050, liftul spaţial să fie funcţional. Liftul va include o staţie spaţială pe orbita geostaţională, la o altitudine de 35.000 de kilometri. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase