Suprahidratarea sau consumul excesiv de apă poate fi mortal

09 09. 2018, 17:30

În 2007, de exemplu, o femeie de 28 de ani a murit la câteva ore după ce a participat la un concurs radio în care trebuia să consume cât de multă apă putea. Conform Business Insider, medicii au descoperit dovezi ale „morţii în urma intoxicării cu apă”. 

Vestea bună este că suprahidratarea este rară în cazul persoanelor sănătoase, afirmă Marie Spano, specialistă în nutriţie. Conform specialiştilor, consumul excesiv de apă duce la un nivel extrem de scăzut de sodiu. „Excesul de apă din corp duce la inflamarea celulelor şi apariţia hiponatremiei (nivelul scăzut de sodiu din sânge). Acest lucru este periculos şi poate provoca moartea”, a declarat Spano. 

Corpul uman necesită sodium pentru a funcţiona. Acesta este important pentru menţinerea tensiunii arteriale şi la funcţionarea corectă a nervilor, muşchilor şi a altor ţesuturi. 

Hiperhidratarea este mai comună în cazul persoanelor care fac exerciţii fizice pentru o lungă perioadă de timp

„Persoanele cu afecţiuni ale inimii, rinichilor sau ficatului au un risc crescut de suprahidratare. De asemenea, aceasta apare mult mai frecvent la persoanele ce consumă doar apă sau apă cu un nivel scăzut de sodiu ce participă la evenimente sportive de anduranţă. Este una dintre cele mai comune situaţii, atunci când persoanele fac mult efort fizic nu îşi dau seama cât de multă apă consumă”, a declarat Spano.

Acestea sunt semnele suprahidratării

În cazul în care se produce o suprahidratare severă, ce poate duce la hiponatremie, printre simptome se numără: ameţeală, somnolenţă, oboseală, iritabilitate, slăbiciune musculară, crampe, spasme, convulsii şi comă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Care este cel mai bun tip de apă pentru consum
 
Cercetătorii au putut crea cea mai curată picătură de apă într-o încercare surprinzător de dificilă
 
Care sunt beneficiile spirulinei? Dovezile ştiinţifice
 
Picaturile de apa sunt precum gaurile negre ?