Home » Știință » A rezolvat o problemă de matematică veche de 160 de ani ce i-ar putea aduce un premiu de 1 milion de dolari

A rezolvat o problemă de matematică veche de 160 de ani ce i-ar putea aduce un premiu de 1 milion de dolari

Publicat: 27.09.2018
Unul dintre cei mai cunoscuţi matematicieni a prezentat modul în care a reuşit să rezolve ipoteza Riemann, o problemă matematică veche de 160 de ani. Dacă soluţia sa va fi confirmată, matematicianul va primi un premiu de 1 milion de dolari.

Michael Atiyah, ce a mai câştigat anterior alte două premii importante din domeniul matematicii, medalia Fields şi premiul Abel, a prezentat modul de rezolvare a celebrei ipoteze Riemann. Conform Science Alert, pentru a rezolva ipoteza lui Riemann trebuie să găseşti o metodă de prezicere a incidenţei fiecărui număr prim, deşi se ştie faptul că numerele prime sunt distribuite aleatoriu. 

Desigur, soluţia lui Aiytah va fi verificată de mai mulţi matematicieni şi apoi publicată, înainte ca bărbatul să-şi revendice premiul acordat de Institutul de Matematică Clay din Cambridge. Ipoteza Riemann este unul dintre cele şapte „Premii ale Mileniului”  oferite de institut, fiecare având o valoare de 1 milion de dolari. 

Michael Atiyah / Credit foto: MFO

Ce este ipoteza Riemann?

Ipoteza Riemann a fost propusă iniţial de către Bernhard Riemann în 1859. Ipoteza susţine că distribuirea numerelor prime nu este aleatorie, ci urmează un tipar descris de către o ecuaţie numită funcţia zeta Riemann. 10.000.000.000.000 numere prime au fost verificate şi sunt consecvente cu ecuaţia, dar nu există nicio dovadă că numerele prime urmează un tipar. 

Aiytah şi-a prezentat descoperirea în cadrul unei prelegeri pe care astrofizicianul Markus Possel a transmis-o pe Twitter. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase