Home » Știință » Diabeticii au un risc de 10 ori mai crescut de deces din cauza alimentaţiei sau alcoolismului

Diabeticii au un risc de 10 ori mai crescut de deces din cauza alimentaţiei sau alcoolismului

Diabeticii au un risc de 10 ori mai crescut de deces din cauza alimentaţiei sau alcoolismului
Publicat: 20.10.2018
Persoanele ce suferă de diabet au un risc crescut de mortalitate din cauza problemelor asociate consumului de alcool provocat de problemele psihologice, arată un nou studiu.

În timp ce riscul crescut al problemelor fizice precum bolile cardiovasculare sau cancerul sunt cunoscute în asociere cu diabetul, cercetătorii finlandezi susţin că dependenţa şi impactul psihologic nu este atât de mult analizat. Conform Independent, moartea survenită din cauza alcoolului, în mare parte asociat cirozei hepatice, este de 10 ori mai mare în cazul populaţiei finlandeze analizate, în timp ce morţile asociate suicidului au crescut în proporţie de 110%. 

Cea mai mare creştere a fost observată printre pacienţii a căror afecţiune era într-un stadiu mai avansat şi necesitau injecţii cu insulină periodic pentru a evita complicaţiile. „Ştim că diabetul poate duce la apariţia afecţiunilor mintale”, a declarat profesorul Leo Niskanen, din cadrul Universităţii din Helsinki. Monitorizarea nivelului de glucoză şi administrarea injecţiilor cu insulină zilnice pot avea un impact putenic asupra fiecărei mese şi fiecărui exerciţiu. 

„Tensiunea asociată cu anxietatea dezvoltării unor complicaţii poate afecta sănătatea psihologică a pacienţilor”, a declarat Niskansen. 

În cadrul studiului, specialiştii au utilizat o bază de date finlandeză cu 434.629 participanţi, inclusiv 208.148 pacienţi cu diabet. 

Specialiştii au observat grupul timp de şapte ani şi au analizat rata de mortalitate a pacienţilor ce luau diferite medicamente. Cei ce au luat doar medicaţie orală (71% din grup) aveau diabet de tip 2, afecţiune asociată cu obezitatea şi alimentaţia. În timpul perioadei de observaţie au avut loc 2.832 de morţi asociate consumului de alcool şi 853 din cauza suicidului, supradoza fiind principala cauză în cazul diabeticilor. De asemenea, au fost 3.187 de morţi asociate accidentelor. 

Decesele asociate suicidului au fost duble în cazul bărbaţilor ce primeau insulină, în timp ce în cazul femeilor rata era mai scăzută. 

Vă recomdăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase