Home » Știință » Ce cauze, simptome şi tratament există în cazul zonei zoster

Ce cauze, simptome şi tratament există în cazul zonei zoster

Publicat: 09.12.2018
Ce cauze, simptome şi tratament există în cazul zonei zoster
Numit şi herpesul zoster, aceasta este o boală virală care poate cauza iritaţii usturătoare, care de obicei apar pe o singură parte a corpului. Maladia este cauzată de acelaşi virus care duce la varicelă.

Deşi zona zoster dispare după câteva săptămâni, unii oameni rămân cu dureri chiar şi timp de luni sau ani după retragerea iritaţiilor, scrie Live Science.

Există vaccinuri care previn zona zoster, dar şi tratamente care reduc riscul complicaţiilor cauzate de boală.

Simptome

De obicei, iritaţiile apar pe doar o parte a corpului, într-o zonă limitată. Se formează băşici umplute cu fluid, iar cea mai comună dispunere este cea de „bandă” în jurul unei părţi din torace. 

Alte simptome sunt mâncărimile, senzaţia de arsură sau usturime. Acestea pot apărea chiar şi înainte de apariţia iritaţiilor. Este de la sine înţeles că pielea este foarte sensibilă la atingere.

Simptome mai grave includ febra, dureri de cap, frisoane şi dureri la stomac. Băşicile zonei zoster se usucă în 7-10 zile şi iritaţia dispare în maxim 4 săptămâni.

Cauze

Aşa cum am menţionat la începutul articolului, zona zoster este cauzată de virusul varicelo-zosterian. După ce o persoană a avut varicelă, virusul rămâne în organism, în ţesuturile nervoase şi se poate reactiva după câţiva ani.

Transmitere

Zona zoster nu se poate transmite de la o persoană la alta, dar este posibil ca o persoană cu zona zoster să răspândească virusul care poate cauza varicelă la cineva care nu a avut această boală sau care nu a făcut vaccinul împotriva virusului.

Totuşi, zona zoster este mai puţin contagioasă decât varicela, iar riscul răspândirii virusului este scăzut dacă iritaţia este acoperită.

Factorii de risc

Oricine care a avut varicelă riscă să dezvolte şi zona zoster, dar mai există şi alţi factori care cresc predispoziţia, precum vârsta înaintată şi un sistem imunitar slăbit.

Diagnostic

Diagnosticul de zona zoster se poate pune în urma simptomelor precum durere într-o parte a corpului, acolo unde se găseşte iritaţia. De asemenea, doctorii pot preleva mostre de ţesut pentru a efectua teste de laborator.

Tratament

Nu există remediu pentru zona zoster, dar există medicamente care ameliorează simptomele şi care reduc durata bolii. Acestea au cel mai mare efect dacă sunt administrate în primele trei zile de la instalarea simptomelor.

Complicaţii

Circa 13% dintre oamenii care au zona zoster vor dezvolta complicaţii, numite nevralgii postherpetice. Condiţia cauzează dureri severe şi prelungite în zona în care pacientul a avut zona zoster, ca urmare a leziunilor fibrelor nervoase.

Condiţia poate afecta activităţile zilnice şi poate cauza depresie, anxietate, insomnii şi pierderea în greutate.

Dacă zona zoster afectează ochiul, poate duce la complicaţii serioase, inclusiv pierderea vederii. Din acest motiv, oamenii trebuie să consulte doctorul dacă observă băşici pe faţă. Pot apărea şi pierderea auzului şi probleme de echilibru dacă zona zoster afectează urechea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cine a fost Maurice Hilleman – „omul care a salvat mai multe vieţi decât orice alt savant din secolul XX”?

Cercetătorii au descoperit că un virus care se găseşte în porci poate reprezenta un pericol pentru oameni

Savanţii care au creat cel mai periculos virus din istorie reiau cercetările, după o întrerupere de un an

Ucigaşii invizibili, cele trei virusuri care pot decima lumea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase