Home » Știință » A fost descoperită materia întunecată, lipsă, din Univers

A fost descoperită materia întunecată, lipsă, din Univers

Publicat: 08.01.2019
Mare parte din masa Universului este compusă dintr-un tip de materie pe care niciunul dintre noi nu a vazut-o. Aceasta poartă denumirea de materie întunecată şi, deşi este abundenţă, este extrem de greu de studiat.

Calculele vechi de zeci de ani sugerează că există mai multă materie întunecată în jurul galaxiilor tinere decât în jurul celor străvechi. Conform NYPost, un nou studiu arată de unde provine toată materia întunecată din prezent.

După ce au studiat 1.500 de galaxii, cercetătorii conduşi de Alfred Tiley din cadrul Universităţii Durham au determinat că, în jurul coliziunilor uriaşe dintre stele şi planete, se află cea mai mare cantitate de materie întunecată. Detectarea materiei întunecate în jurul galaxiilor este dificilă, dar poate fi calculată cu uşurinţă prin analizarea efectelor gravitaţionale pe care materia le are asupra mediului înconjurător. Materia întunecată din spaţiu nu poate fi văzută doarece nu reflectă lumina, dar chiar şi aşa exercită o atracţie gravitaţională, la fel ca materia „obişnuită”. Prin intermediul mărimii galaxiei şi a vitezei de rotaţie a stelelor, cercetătorii au calculat cât de multă materie întunecată se află la marginea acestor obiecte.

În cadrul cercetării, specialiştii au aplicat multiple formule în cazul a sute de galaxii tinere sau vechi. În prezent, cercetătorii consideră că nu există o diferenţă majoră între cantitatea de materie întunecată din jurul galaxiilor străvechi, atunci când sunt comparate cu cele noi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce s-ar întâmpla dacă ai deveni materie întunecată?

Astronomii fac o descoperire crucială în ceea ce priveşte materia întunecată

Cercetătorii au descoperit locurile în care se ascunde materia întunecată din univers

Cercetătorii au creat un ceas atât de precis încât ar putea detecta materia întunecată

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase