Home » Știință » ”Proteina dulce” ce ar putea înlocui cu succes zahărul procesat pe care mulţi îl folosesc

”Proteina dulce” ce ar putea înlocui cu succes zahărul procesat pe care mulţi îl folosesc

”Proteina dulce” ce ar putea înlocui cu succes zahărul procesat pe care mulţi îl folosesc
Publicat: 18.01.2019
Există tot mai mulţi consumatori care renunţă la zahăr, dar refuză să elimine din dieta lor şi îndulcitorii, aşadar companiile iau în calcul utilizarea şteviei dulci şi a altor plante pentru realizarea unor îndulcitoare necostisitoare, naturale şi fără calorii.

„Sfântul Graal este reprezentat de gustul de zahăr. Devin tot mai bune, dar nu sunt la fel”, a declarat Fernando Martins, specialist în agricultură, alimentaţie şi sustenabilitate.

Conform The Wall Street Journal, un start-up din Tel Aviv susţine că a reuşit să creeze proteine ce sunt de câteva sute de ori mai dulci decât zahărul, nu lasă un gust persistent, sunt uşor de produs în laborator şi sănătoase.

Majoritatea îndulcitorilor din comerţ, fie că sunt artificiali, precum aspartanul, sau naturali, precum extractul din frunze de ştevie dulce, sunt compuşi din „mici molecule” ce trec prin organism după ce sunt digerate. Aşadar, cercetătorii caută o altă sursă de îndulcitori: proteine din plante.

Susţinătorii acestei inovaţii consideră că proteinele dulci se digeră mai natural decât moleculele fără riscurile cunoscute. Singura problemă a noii tehnici este reprezentată de faptul că recoltarea şi extragerea unei cantităţi suficiente de proteine din plante este costisitoare şi complicată.

Compania Amai Proteins susţine că proteinele sale sunt identice cu cele regăsite în plantele ce cresc la ecuator. Cu ajutorul unui proces de creare a proteinei integrative computationale, compania a modificat secvenţierea aminoacizilor din proteină pentru a rezolva problemele asociate randamentului, stabilităţii şi gustului. Apoi Amai a utilizat fermentarea pentru creşterea proteinelor în laborator, asfel fiind evitate costurile plantării, creşterii şi recoltării plantelor. Aproximativ 2 miligrame din pudra albă rezultată poate înlocui o linguriţă de zahăr.

Ilan Samish, biochimist şi CEO al companiei Amai, consideră zahărul procesat ca fiind una fintre cele mai mari ameninţări a sănătăţii umane. Amai a primit o finanţare de aproximativ 850.000 de dolari, în mare parte de la guvernul din Israel. Samish doreşte să lanseze produsul pe piaţă în doi ani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Care sunt efectele nocive ale zahărului

Studiul care contrazice zeci de ani de cercetări: zahărul este mai periculos decât sarea

Un supliment utilizat în tratarea infecţiilor urinare poate încetini dezvoltarea cancerului

Zahărul este la fel de nociv ca tutunul şi ar trebui impozitat

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase