Home » Știință » Sonda spaţială japoneză Hayabusa-2 a ajuns cu succes pe asteroidul Ryugu

Sonda spaţială japoneză Hayabusa-2 a ajuns cu succes pe asteroidul Ryugu

Publicat: 22.02.2019
Sonda spaţială japoneză Hayabusa-2 a ajuns cu succes pe asteroidul Ryugu
Sonda spaţială Hayabusa-2 a ajuns cu succes, vineri, pe asteroidul Ryugu, aflat la aproximativ 300 de milioane de kilometri distanţă de Pământ, unde urmează să caute indicii despre originea formelor de viaţă, precum şi despre evoluţia Sistemului Solar, potrivit ft.com.
Hayabusa-2 a atins pentru scurt timp suprafaţa asteroidului Ryugu (palatul dragonului, în japoneză), apoi a lansat un proiectil ce a provocat un nor de praf pentru a colecta mostre. După aceea, s-a întors la poziţia iniţială de pe orbita acestuia, potrivit anunţului reprezentanţilor de la Agenţia spaţială niponă.
 
Specialiştii vorbesc despre o plasare pe suprafaţa sondei „ideală” şi realizată în cele mai bune condiţii, în ciuda misiunii dificile, scrie Mediafax.
 
Proiectilul a fost primul dintre cele trei programate să fie lansate în timpul acestui demers. De asemenea, specialiştii vor să colecteze mostre din interiorul asteroidului.
 
Se crede că asteroidul are cantităţi mari de materie organică şi apă vechi de acum aproximativ 4,6 miliarde de ani, de la începuturile Sistemului Solar. Mostrele ar putea oferi răspunsuri la probleme fundamentale cu privire la naşterea şi evoluţia Sistemului Solar, inclusiv dacă elemente extraterestre au ajutat la apariţia vieţii pe Pământ.
 
Comunicarea cu Hayabusa-2 are întreruperi intermitente, pentru că antenele sondei nu sunt permanent îndreptate spre Terra, motiv pentru care vor mai trece câteva zile până se va obţine confirmarea oficială privind proiectilul şi colectarea de mostre.
 
Sonda spaţială Hayabusa-2 a fost lansată de JAXA în decembrie 2014, trebuia să se plaseze pe Ryugu (denumit iniţial 1999 JU3), un asteroid primitiv cu o formă aproape sferică şi un diametru de mai puţin de 1 kilometru, anul trecut. Specialiştii au amânat întâlnirea dintre cele două pentru că suprafaţa asteroidului era mai denivelată decât se credea anterior.
 
Revenirea pe Terra a sondei este programată pentru sfârşitul anului 2020.
 
Sonda Hayabusa-2 este de mărimea unui frigider mai mare şi a costat 270 de milioane de dolari. Are scopul de monitorizare a suprafeţei asteroidului cu ajutorul unei camere video şi al unui sistem de senzori cu tehnologie de ultimă generaţie. De asemenea, a trimis două mini-rovere Minerva-II, precum şi un robot franco-german Mascot pentru analize suplimentare la suprafaţa obiectului cosmic.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase