Un stil de viaţă sănătos poate reduce riscurile asociate demenţei

17 07. 2019, 09:00

This browser does not support the video element.

În prezent nu există un tratament sau o terapie care să poată fi aplicată indivizilor cu o predispoziţie genetică către demenţă, una din formele ei cele mai cunoscute fiind Alzheimer, pentru a asigura că odată cu trecerea anilor respectivii indivizi nu vor suferi de degradarea funcţiilor cognitive, notează CNN.

Un studiu efectuat pe 196.383 adulţi cu vârsta de peste 60 de ani, din Marea Britanie, a ajuns la o concluzie optimistă. Astfel, oamenii de ştiinţă au aflat că 1,13% dintre participanţii care aveau un stil de viaţă sănătos au dezvoltat afecţiuni asociate demenţei în comparaţie cu 1,78% care au avut un stil de viaţă mai puţin sănătos. Deşi, atunci când privim numerele, ele nu par a ne comunica o realitate optimistă, din punct de vedere statistic, ele sunt relevante şi arată o relaţie pozitivă între stiulul de viaţă sănătos şi evoluţia unor boli precum Alzheimer.

„Studiul este optimist deoarece ne arată că există unele lucruri pe care le putem face pentru a limita riscurile genetice asociate demenţei”, a explicat dr. Elzbieta Kuźma, de la Universitatea Exter şi membră a echipei care a coordonat acest studiu.

Cum poate fi prevenită demenţa

„Deşi acest studiu aduce şi mai multe date în favoarea teoriei că un stil de viaţă sănătos se poate dovedi de ajutor în ceea ce priveşte prevenirea demenţei în anumite cazuri, este important să ne aducem aminte că unii indivizi vor suferi din cauza ei indiferent de stilul de viaţă adoptat”, explică Tara Spires-Jones de la Institutul Britanic de Studiu al Demenţei.

În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au aflat că acei indivizi care au adoptat patru sau cinci obiceiuri considerate sănătoase, precum: o dietă echilibrată, cel puţin 150 de minute de activitate fizică moderată sau intensă săptămânal, consum moderat de alcool, evitarea fumantului sau activităţi care să solicite creierul, îşi pot reduce cu 60% şansele de a suferi de Alzheimer, una dintre formele demenţei, în comparaţie cu cei care adoptă unul dintre aceste comportamente.

Citeşte şi:

6 semne timpurii ale demenţei

Factorii care favorizează apariţia demenţei. Cum poţi evita să faci Alzheimer

O nouă boală este confundată adesea cu Alzheimerul. Ce este encefalopatia limbic-predominantă asociată vârstei?

Boala Alzheimer poate proveni din altă parte a corpului şi nu din creier, conform unui rezultat surprinzător