Home » Știință » Mit demontat: 10.000 de ore de practică nu te fac expert într-un domeniu

Mit demontat: 10.000 de ore de practică nu te fac expert într-un domeniu

Publicat: 07.09.2019
Mit demontat: 10.000 de ore de practică nu te fac expert într-un domeniu
În anul 1993, în urma unui studiu realizat pe muzicieni, s-a ajuns la concluzia că 10.000 de ore de exerciţiu sunt de ajuns pentru a transforma pe cineva expert într-un domeniu.

În anul 2008,  Malcolm Gladwell explica în cartea sa „Outliers” faptul că 10.000 de ore de exerciţiu reprezintă „numărul magic al măreţiei”. Mai exact, dacă cineva exersează pentru cel puţin 10.000 de ore, el sau ea devine expert într-un domeniu. Această informaţie a ajuns în cunoaşterea comună şi nu reprezintă produsul imaginaţiei acestui autor, în realitate ea are în spate simplificarea rezultatelor unui studiu din anul 1993, realizat pe muzicieni, şi care a ajuns la concluzia că „mare parte din caracteristicile care sunt asociate cu talentul înnăscut sunt, în realitate, rezultatul efortului întins pe o perioadă de cel puţin 10 ani”.

Psihologii Brooke Macnamara şi Megha Maitra, de la Universitatea Case Western Reserve din Cleveland, au decis să testeze veridicitatea simplificări care şi-a făcut loc în cunoaşterea comună. Ei au testat acest mit cu ajutorul unui grup de violonişti şi au ajuns la concluzia că simpla practicare a unei arte sau a unui sport de-a lungul a 10.000 de ore nu transformă pe cineva într-un expert în respectivul domeniu, notează Science Alert.

În cadrul acestui studiu, cei doi psihologi au împărţit participanţii în trei grupuri, pornind de la calificativele pe care profesorii le dădeau performanţelor lor în ceea ce priveşte abilitatea de a cânta la vioară şi i-au rugat să ţină un jurnal în care să consemneze numărul de ore pe care îl dedicată exersării la vioară. 

Cercetătorii au aflat că diferenţele de timp acordat pentru repetiţiile cu vioara echivalează cu o pătrime a diferenţei de expertiză. Principala diferenţă pe care autorii acestui studiu au ţinut să o sublinieze este cea legată de cauzalitatea completă pe care studiul din 1993 o punea între antrenamente şi expertiza obţinută. Astfel, în studiul din 2019, psihologii au ajuns la concluzia că acordarea unui număr de ore pentru antrenamente sau exersarea unor arte sau sporturi duce în mod inevitabil la o îmbunătăţire a abilităţilor unui individ, dar aceasta nu depinde doar de timpul astfel investit.

„De îndată ce ajungi în categoria persoanelor care au expertiza într-un domeniu, antrenamentul tinde să scadă în importanţă. În acest punct toată lumea a exersat extrem de mult şi există alţi factori care să te propulseze în super-elită”, a explicat Brooke Macnamara.

Studiul celor doi psihologi a fost publicat în Royal Society Open Science.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase