Home » Știință » Astronomii au descoperit cea mai mare stea neutronică de până acum

Astronomii au descoperit cea mai mare stea neutronică de până acum

Astronomii au descoperit cea mai mare stea neutronică de până acum
Publicat: 18.09.2019
Stelele neutronice sunt obiecte cosmice extrem de dense care s-au format din explozia unei stele având între 8 şi 30 de mase solare.

Astronomii de la Universitatea West Virginia au declarat că recent au reuşit să identifice cea mai mare stea neutronică. Aceasta reuşeşte să condenseze o masă dublă ca cea a Soarelui nostru într-o sferă cu diametrul de doar 24 kilometri, notează Science Alert.

Stelele neutronice sunt extrem de dense şi pot fi observate de către oamenii de ştiinţă sub forma pulsarilor cu ajutorul undelor radio puternice pe care aceste obiecte cosmice le emit.

Steaua neutronică JO740+6620 descoperită de către astronomii de la Universitatea West Virginia s-a format, la fel precum celelate stele neutronice, în urma prin colapsul unei stele explozii supernova.

Astronomii au identificat acest obiect cosmic cu ajutorul Green Bank Telescope, localizat în districtul Pocahontas din statul West Virginia din Statele Unite ale Americii. Pentru a determina masa pe care acestă stea neutronică o are, cercetătorii au studiat modul în care spaţiul din jurul acesteia este afectat de gravitaţia acesteia.

„Aceste stele sunt extrem de exotice”, explică Maura Mc Laughlin, profesoară de Fizică şi Astronomie a Universităţii West Virginia şi co-autoare a studiului în care este detaliat procesul de descoperire a acestui obiect cosmic.

„Nu ştim cu exactitate din ce sunt formate aceste stele şi asta naşte o întrebare importantă: >”.

Oamenii de ştiinţă au calculat faptul că J0740+6620 se află la o distanţă aproximativă de 4.500 de ani-lumină şi că se învârte la viteze extrem de mari, emiţând unde radio extrem de puternice la intervale de câteva milisecunde. De asemenea, prin studierea undelor radio emise de către steaua neutronică, cercetătorii au putut stabili faptul că aceasta face parte dintr-un sistem binar, vecina acestei stele fiind o pitică albă. Influenţa gravitaţioanlă a acetei pitice albe le-a permis oamenilor de ştiinţă să calculeze masa stelei neutronice.

 

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase