Home » Știință » Parcă este alcătuită din miez de nucă! Suprafaţa turbulentă a Soarelui, surprinsă în cele mai clare fotografii realizate vreodată

Parcă este alcătuită din miez de nucă! Suprafaţa turbulentă a Soarelui, surprinsă în cele mai clare fotografii realizate vreodată

Publicat: 01.02.2020
Zona turbulentă a suprafeţei Soarelui a fost surprinsă în detaliu cu ajutorul telescopului solar Inouye din Hawaii, aceste imagini deosebit de clare, care te duc cu gândul la miezul nucilor, neavând niciun precedent istoric.

Fotografiile dezvăluie un nivel ascuns al Soarelui, aducând brusc în atenţie o zonă neobişnuită a suprafeţei acestuia, potrivit The Guardian.

„Acestea sunt imaginile cu cea mai înaltă rezoluţie a suprafeţei solare realizate vreodată”, a declarat Thomas Rimmele, directorul proiectului Inouye.

„Ceea ce credeam în trecut că arată ca un punct luminos s-a dovedit a fi o structură compusă din multe fragmente”, a completat acesta.

Imaginile dezvăluie structurile granulare de la nivelul Soarelui, fiecare dintre acestea echivalând în dimensiune suprafaţa Franţei. Coloanele crescânde de plasmă, supraîncălzite la aproape 6.000 de grade Celsius, apar ca puncte luminoase în centrul fiecărei unităţi, marcând epicentre ale eliberării violente de căldură din interior către suprafaţă. Pe măsură ce plasma se răceşte, coloanele se retrag prin canale înguste, între granulele alăturate.

Credit foto: NSO/NSF/AURA

Rezoluţia de 30 de kilometri a telescopului Inouye din Hawaii este de peste două ori mai mare decât a următoarelor cele mai bune observatoare solare. Detaliile complexe descoperite cu ajutorul acestuia vor contribui la îmbunătăţirea înţelegerii comportamentului Soarelui şi vor permite predicţia mai exactă a ciclurilor sale de activitate.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase