Home » Stiinta » Astronomii au observat o gaură neagră care a ”aruncat” un jet de plasmă în spaţiu

Astronomii au observat o gaură neagră care a ”aruncat” un jet de plasmă în spaţiu

Autor: Adrian Popovici 04.04.2020
Acest fenomen a avut loc la 11 miliarde de ani-lumină, la doar trei miliarde ani de la Big Bang.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tokyo, Japonia, au anunţat că au reuşit să surprindă o gaură neagră care trimite în spaţiu un jet de plasmă. Aceştia explică fatul că atunci când o gaură neagră se hrăneşte, radiaţiile emise de către acest fenomen transformă o parte din materia din discul de acreţie în plamă şi încălzesc gazele din galaxia din care face parte, notează Science Alert.

Observarea unui astfel de fenomen se dovedeşte a fi o sarcină complicată chiar şi în cele mai bune condiţii, dar de data aceasta astronomii au reuşit să observe o gaură neagră aflată la 11 miliarde de ani-lumină; ceea ce plasează acest fenomen la doar trei miliarde de ani de la producerea Big Bang-ului. Acest fenomen neobişnuit a fost observat în galaxia MG J0414+0534, cercetătorii folosindu-se de un fenomen numit „lentilă gravitaţională”, o formă de distorsiune a luminii, pentru a realiza o serie de imagini ale obiectului studiat. Astronomul Takeo Minezaki, de la Universitatea Tokyo, explică faptul că lumina distorsionată acţionează precum un „telescop natural”.

Astronomii au reuşit să obţină patru imagini ale jeturilor emise de către gaura neagră din mijlocul galaxiei MG J0414+0534, din combinarea acestora au reuşit să determine faptul că această galaxie tinde să emită două jeturi simultane.

„Combinând acest telescop cosmic şi observaţiile de înaltă rezoluţie ale ALMA, am obţinut o viziune excepţională , adică de 9000 de ori mai bună decât vederea umană”, declară Kouichiro Nakanishi, cercetător al Observatorului Astronomic Naţional din Japonia. „Cu această rezoluţie extrem de ridicată, am putut obţine distribuţia şi mişcarea norilor gazoşi în jurul jeturilor evacuate dintr-o gaură neagră supermasivă”, mai adaugă acesta.

Credit foto: ALMA/ESO/NAOJ/NRAO/ K. T. Inoue et al

„Am găsit dovezi despre o interacţiune semnificativă între jeturi şi nori gazoşi chiar şi în faza evolutivă timpurie a jeturilor. Cred că descoperirea noastră va deschide calea către o mai bună înţelegere a procesului evolutiv al galaxiilor din Universul timpuriu”, concluzionează cercetătorii într-un studiu publicat recent.

Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.

Citeşte şi:

10 lucruri impresionante despre găurile negre. Cât trăiesc, de fapt, acestea?

Cum se formează o gaură neagră?

Unde ajungi dacă călătoreşti printr-o gaură neagră?

NASA a descoperit accidental o gaură neagră aflată la 30.000 de ani-lumină