Home » Știință » Un studiu a demonstrat: câmpurile magnetice pot fi folosite pentru tratarea depresiei

Un studiu a demonstrat: câmpurile magnetice pot fi folosite pentru tratarea depresiei

Un studiu a demonstrat: câmpurile magnetice pot fi folosite pentru tratarea depresiei
Publicat: 12.04.2020
Studiul a fost efectuat pe un grup restrâns de voluntari, ceea ce înseamnă să rezultatele acestuia trebuie interpretate drept o dovadă că această soluţie ar putea să fi utilă.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford şi de la Universitatea Palo Alto din Statele Unite ale Americii au demonstrat în cadrul unui studiu restrâns, efectuat pe doar 21 de persoane, că câmpurile magnetice pulsatile pot fi folosite pentru a trata persoanele care suferă de depresie cronică, notează Science Alert.

Acest tip de tratament a fost deja aprobat de către Food and Drug Association (FDA), echivalentul unei Agenţii a Medicamentului, şi implică direcţionarea unor unde magnetice către anumite regiuni din creier pentru câteva minute, de-a lungul a şase minute. Scopul acestei proceduri este acela de a crea legături mai puternice între neuroni pentru a ameliora efectele depresiei cronice. Acest „antrenament” ar trebui să ajute la crearea unor legături neuronale mai puternice în acele regiuni care reglează emoţiile şi stările mintale.

Un studiu din 2018, Effectiveness of theta burst versus high-frequency repetitive transcranial magnetic stimulation in patients with depression (THREE-D): a randomised non-inferiority trial, a demonstrat că cel puţin jumătate din pacienţii care sunt supuşi unor astfel de proceduri prezintă o îmbunătăţire a stării de sănătate mintală, în timp ce o treime chiar intră în remisie.

În cadrul acestui studiu, voluntarii au fost supuşi unor doze de radiaţii magnetice de 10 ori mai mari faţă de recomandările FDA, iar rezultatele, conform cercetătorilor, au fost încurajatoare. Astfel, 19 dintre cei 21 de voluntari au intrat în remisie. 

Deşi acest studiu a fost unul restrâns, iar rezultatele celor 21 de pacienţi care sufereau de probleme de depresie şi alte maladii mintale asociate nu au putut fi comparate cu cele ale unui grup de control, oamenii de ştiinţă explică faptul că astfel de rezultate nu pot fi ignorate. „Niciodată nu a existat o terapie pentru depresia rezistentă la tratament, care a încălcat cu 55% de rate de remisie în teste”, explică Nolan Williams, psihiatru al Universităţii Stanford.

Studiul a fost publicat în American Journal of Psychiatry.

Citeşte şi:

Un stil de viaţă sedentar creşte riscul de depresie în cazul adolescenţilor

Depresia – diagnostic, simptome, tratament

Mituri despre depresie în care mulţi oameni cred

Depresia, afecţiunea de care suferă tot mai mulţi oameni, are o soluţie simplă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase