Home » Știință » Cercetătorii vor să folosească un turn din Tokyo pentru a testa teoriile lui Einstein

Cercetătorii vor să folosească un turn din Tokyo pentru a testa teoriile lui Einstein

Cercetătorii vor să folosească un turn din Tokyo pentru a testa teoriile lui Einstein
Publicat: 15.04.2020
Cercetătorii vor să folosească turnul Skytree din Tokyo pentru a confirma Teoria Relativităţii Generale.

Teoriile lui Albert Einstein stau la baza modului în care oamenii de ştiinţă înţeleg Universul la scară macro. De-a lungul timpului, aceştia au reuşit să confirme, cu ajutorul unor experimente complexe, validitatea acestora. Cercetătorii de la RIKEN Center for Advanced Photonics and Cluster for Pioneering Research vor să deruleze un experiment care să testeze asumpţile Teoriei Relativităţii Generale folosindu-se de două ceasuri atomice, unul aflat la baza şi celălalt în vârful turnului Skytree din Tokyo, notează Phys.

Einstein a teoretizat faptul că distorsionarea spaţiu-timpului este mai accentuată în cazul obiectelor cu masă şi gravitaţie masivă. Astfel, un câmp gravitaţional mai puternic face ca timpul să curgă mai încet în comparaţie cu un câmp gravitaţional mai slab. Pornind de la această teorie, cercetătorii japonezi vor să demonstreze că timpul este mai rapid la vârful turnului faţă de baza acestuia.

Pentru a testa această teorie, cercetătorii de la REIKEN au creat mai întâi versiuni portabile ale ceasurilor atomice necesare unor măsurători atât de precise. După cum explică Hidetoshi Katori, cercetătorul şef al acestui proiect, scopul acestui experiment nu este acela de a demonstra potenţialele erori efectuate de către Einstein ci de a testa dacă dispozitivele folosite pot identifica deformarea spaţiu-timpului.

„O altă aplicaţie majoră a ceasurilor ultraprecise este aceea de a sesiza şi utiliza curbura spaţiului timp în funcţie de gravitaţie. Folosind-o, ceasurile pot distinge mici diferenţe de altitudine, permiţându-le să măsurăm umflarea solului în locuri precum vulcani activi, deformarea crustei sau să definim punctul de referinţa pentru înălţime. Am vrut să demonstrăm că putem efectua aceste măsurători precise oriunde în afara laboratorului, cu dispozitive transportabile. Acesta este primul pas către transformarea ceasurilor ultraprecise în dispozitive cu aplicabilitate în lumea reală”, explică cercetătorul.

Articolul în care cercetătorii îşi descriu experimentul a fost publicat în Nature Photonics.

Citeşte şi:

Teoria relativităţii generale nu este singura care poate explica funcţionarea gravitaţiei

Teoria relativităţii generale a lui Einstein a trecut cel mai DIFICIL test. Gravitaţia are aceleaşi efecte chiar şi în cazul unui ”sistem stelar unic”

Cercetătorii au surprins valurile gravitaţionale produse de o gaură neagră în formare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase