Cercetătorii au găsit o explicație pentru furtuna hexagonală de pe Saturn

11 06. 2020, 19:00

This browser does not support the video element.

La polul nord al planetei Saturn există o furtună cu o formă hexagonală.

GALERIE FOTO

În Sistemul Solar există o serie de planete gazoase ale căror condiții de mediu abia au început să fie înțelese de către oamenii de știință, una dintre aceste planete este Saturn. Misiunea Voyager a observat în anul 1981 că la polul nord al acestei planete se formează o furtună neobișnuită și care seamănă cu un hexagon.

Folosind datele oferite de către misiunea Cassini și o serie de teste de laborator, oamenii de știință sunt de părere că pot oferi o explicație pentru acest fenomen neobișnuit, cel puțin pentru condițiile de pe Terra, notează Science Alert.

În cele patru decenii de la descoperirea acestei furtuni, oamenii de știință au înaintat două posibile explicații pentru apariția acesteia. Pe de o parte, aceasta s-ar fi putut forma din jeturi de gaze superficiale, alternante, la câteva sute de kilometri de stratul vizibil al planetei. În acele zone, susțin cercetătorii, gazele au o presiune medie de 10 bari.

Pe de altă parte este posibil ca furtuna să fie alimentată de către gazele aflate la cîteva mii de kilometri de stratul exterior al planetei. În acele regiuni presiunea este de cîteva mii de ori mai mare, iar împreună cu rotația planetei ar putea duce la această furtună neobișnuită.

Condițiile specifice de pe Saturn au dat naștere acestei furtuni hexagonale

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au simulat condițiile de mediu de pe Saturn, folosind ultimele date oferite de către sonda Cassini și au observat că în modelul lor este prezentă o convecție termică puternică în stratul exterior. Acest fenomen poate da naștere unor cicloni uriași, fluxuri zonale alternante și o serie de jeturi de gaze la altitudini înalte.

„Analiza simulării sugerează că turbulența auto-organizată sub formă de vârtejuri uriașe prinde jetul spre est, dând naștere unor forme poligonale”, explică cercetătorii.

Oamenii de știință explică faptul că modelul lor este unul limitat, aceste nu ia în calcul toate condițiile de mediu, include doar 10% din suprafața planetei și furtunile au forme triunghiulare și nu hexagonale. Ei sunt de părere că pe Saturn este vorba de șase vortexuri adiționale celui central care dau forma unică a furtunii.

Studiul a fost publicat în PNAS.

Citește și:

Cât de vechi sunt inelele lui Saturn?

Un aspect fundamentat al planetei Saturn a putut fi în sfârşit elucidat

Saturn, planeta din sistemul nostru solar cu cei mai mulţi sateliţi naturali

Misunea Cassini a descoperit tipare nemaivăzute în inelele lui Saturn