Oamenii de știință vor să facă o listă completă a tuturor speciilor 

12 07. 2020, 14:00
Sursa foto: Unsplash

Realizarea listei va avea la bază zece principii de bază, la care se adaugă un set comun de clasificări.

Oamenii de știință din întreaga lume lucrează la o listă în care să fi incluse toate speciile de animale descoperite până în prezent. În ciuda entuziasmului, acest efort se dovedește a fi extrem de complicat, iar cercetătorii încearcă acum să stabilească o serie de principii care să-i ajute, notează Science Alert.

Soluția acestei dileme este reprezentată de către o listă de 10 principii care trebuie folosite de către cercetătorii care colaborează în cadrul acestui proiect, la care se adaugă și o serie de reguli care privesc modul de clasificare al speciilor.

Un efort inedit

Stephen Garnett, cercetător al Universității Charles Darwin din Australia explică faptul că deși o astfel de listă pare a fi un aspect insignificant, în prezent, nu există o listă comună, care să fie acceptată e către toți specialiștii.

Din fericire, avansurile tehnologice fac posibilă realizarea unei astfel de liste și asta deoarece comunicarea între cercetători este mai facilă ca oricând. În plus, cu ajutorul internetului, oamenii de știință au posibilitatea de a face schimb de informații și de a discuta eventualele probleme în timp real.

Această listă trebuie să fie realizată cu scopul de a obține o consistență a taxonomiei, modul în care are loc prezentarea organismelor, în funcție de ordinea în care au apărut și potențialele relații de rudenie cu alte specii.

„În timp ce taxonomiștii ar avea ultimul cuvânt despre cum să recunoască și să numească speciile, procesul asigură că sunt luate în considerare nevoile părților interesate atunci când se decide între opiniile taxonomice diferite”, declară Kevin Thiele, membru al Academiei Australiene de Științe.

Cercetătorii explică faptul că principalele controverse vor avea loc în jur apartenenței la diferite familii, dar și în ceea ce privește relațiile dintre diferitele specii.

Studiul Principles for creating a single authoritative list of the world’s species a fost publicat în PLOS Biology.

Citește și:

O nouă specie de păianjen care seamănă izbitor cu Joker a fost descoperită. Ce nume a primit

Eveniment rar în lumea mamiferelor: a fost descoperită o specie nouă de delfin cu cocoaşă!

O nouă specie de gândaci, denumită după activista Greta Thunberg

Descoperirea care a uluit specialiştii: „Este extraordinar să descoperi o specie nouă într-un oraş mare”