Home » Știință » Salmonela se poate ”ascunde” în frunzele plantelor

Salmonela se poate ”ascunde” în frunzele plantelor

Credit foto: Pixabay
Publicat: 22.07.2020

Această strategie permite salmonelei să evite sistemul imunitar al planetelor, dar și să fie curățată de apa cu care le spălăm.

Oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că unele anumite tulpini ale bacteriei Salmonella au dezvoltat o modalitate prin care pot să treacă de mecanismele de apărare ale legumelor cu frunze mari, notează Science Alert.

În acest caz ne aflăm în fața unei strategii de tip „cal troian”, care reușește să-i îngrijoreze pe oameni de știință. Aceștia explică că aceste tulpini de salmonella au reușit să folosească stomatele, structurile de la nivelul frunzelor care asigură schimbul de gaze al acesteia cu mediul extern.

Un nou pericol

Studiile efectuate de-a lungul timpului au dovedit faptul că fungii și bacteriile care afectează plantele folosesc astfel de „tactici”, dar ceea ce  îi îngrijorează pe oamenii de știință este faptul că unele tulpini de salmonella, care se dovedesc periculoase pentru oameni, par a folosi, la rândul lor, strategii similare.

Acest nou studiu pornește de la o serie de cercetări anterioare care vizau înțelegerea modurilor în care bacteriile identifică noi modalități de a intra în corpul uman și cum ar putea fi acestea oprite. Cercetătorii au studiat modul în care salmonella poate infecta culturile de spanac și de salată.

Modul în care sunt cultivate plantele reprezintă o sursă de risc pentru consumul uman, apropierea de animale sau contactul uman reprezentând surse de infectare. Spălarea și tratamentele chimice nu asigură o îndepărtare completă a pericolului, totuși, studiile din domeniu oferă posibilitatea identificării unor potențiale soluții.

Studiul a fost publicat în Frontiers in Microbiology.

Citește și:

Strategia ciudată a bacteriei Salmonella de a se ascunde de sistemul imunitar

Ustensilele de bucătărie sunt pline de Salmonella şi E. Coli. Cum să evităm contaminarea lor în timp ce gătim?

O nouă analiză genetică scoate la iveală istoria febrei enterice şi evoluţia genului de bacterie Salmonella din Europa Evului Mediu

O tulpină de Salmonella rezistentă la cele mai puternice antibiotice, descoperită în Marea Britanie, Franţa şi Danemarca

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase