Astronomii au observat un fenomen inedit în spațiu

03 07. 2020, 19:00
Cercetătorii au descoperit un fenomen asemănător imulsurilor radio rapide, dar care ăși avea originea în explozia unui magnetar.

Cercetătorii au descoperit un fenomen asemănător impulsurilor radio rapide, dar care își avea originea în explozia unui magnetar.

Magnetarii sunt stele neutronice, formate după moartea unei stele anterioare, care sunt înconjurate de câmpuri magnetice extrem de puternice. O echipă internațională de astronomi a publicat un studiu în care descriu un val de radiații și raze X care se datorează exploziei unei astfel de tele notează Futurism.

Cercetătorii sunt de părere că acest val a fost un impuls radio rapid (FRB), un fenomen care încă nu este înțeles pe deplin. Oamenii de știință sunt optimiști și explică faptul că acest magnetar ar putea oferi o serie de detalii importante legate de acest fenomen.

O alertă globală

Impulsurile radio rapide sunt unele dintre cele mai populare subiecte din astronomie, tocmai din cauza misterului din jurul acestora. Din această cauză, cercetătorii de la Agenția Spațială Europeană (ESA) au instalat o alarmă care avertizează o serie de observatoare din lumea întreagă despre detectarea unui impuls.

Sandro Mereghetti, cercetător al Institutului Național pentru Astrofizică din Italia, explică faptul că Burst Alert System al telescopului spațial INTEGRAL a avertizat celelalte observatoare la doar câteva secunde de la recepționarea primelor date.

La sfârșitul lunii aprilie o echipă internațională de cercetători a identificat un impuls radio rapid pe care l-au numit SGR 1935+2154. Datele sugerează faptul că acesta își are originea într-un magnetar aflat la aproximativ 30.000 de ani-lumină de Terra și că produs într-o singură fracțiune de secundă mai multă energie decât Soarele.

Dr. Mereghetti explică faptul că aceasta este prima dată când un impuls radio rapid a fost legat de explozia unui magnetar. De asemenea acesta mai adaugă: „Este cu adevărat o descoperire majoră și ajută la punerea în evidență a originii acestor fenomene misterioase”.

Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.

Citește și:

Extratereştrii nu se află la originea impulsurilor radio rapide

Impulsurile radio rapide ar putea fi mai compexe decât se credea anterior

Astronomii au identificat un semnal radio regulat cu origini necunoscute

Un semnal radio inexplicabil de la o distanţă de 500 de milioane de ani lumină este repetat la fiecare 16 zile