Home » Știință » Studiile arată că țigările electronice nu îi ajută pe fumători să renunțe la viciu

Studiile arată că țigările electronice nu îi ajută pe fumători să renunțe la viciu

Studiile arată că țigările electronice nu îi ajută pe fumători să renunțe la viciu
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 07.09.2020

Țigările electronice au devenit cel mai popular produs în rândul celor care încearcă să renunțe la fumat, în Statele Unite ale Americii, depășind alte produse precum plasturii sau guma de mestecat cu nicotină.

Cu toate acestea, două studii publicate recent dezvăluie că țigările electronice nu sunt eficiente și nu îi ajută pe adulții care încearcă să renunțe la fumat.

O analiză publicată la data de 2 septembrie 2020, în jurnalul PLOS ONE, arată că cercetătorii s-au uitat la 2.770 de fumători zilnici care doreau să renunțe la viciu. O pătrime dintre aceștia au folosit țigări electronice, iar un an mai târziu, 9,6% dintre cei care foloseau țigări electronice s-au abținut de la țigările normale în ultimele 12 ani. Însă, nu a existat nicio dovadă că rata de renunțare la fumat era diferită față de fumătorii care nu au folosit țigări electronice.

„Nu am găsit dovezi care să ateste că țigările electronice au ajutat”

„Printre participanții care încercau să renunțe la fumat, nu am găsit dovezi care să ateste că țigările electronice i-au ajutat”, a spus John P. Pierce, principalul autor al studiului. „De asemenea, această lipsă de eficiență a fost aparentă și în cazul celor care au folosit zilnic țigări electronice pentru a se lăsa de fumat”, a mai adăugat Pierce.

A doua analiză, publicată la data de 27 iulie 2020, în American Journal of Epidemiology, a luat în considerare 2.535 de fumători zilnici și ocazionali. 17% dintre aceștia au folosit țigări electronice pentru a se lăsa complet de fumat. Potrivit cercetătorilor, 13% dintre acești participanți nu au mai fumat în ultimele 12 ani, aceasta fiind o rată mai mare decât în prima analiză, atribuită includerii fumătorilor ocazionali care pot renunța mai ușor la fumat.

Rezultatele sugerează că fără țigări electronice fumătorii pot renunța mai ușor la dependență

Din nou, autorii studiului au concluzionat că nu există dovezi că rata de renunțare diferă față de cei care nu folosesc țigări electronice. Totuși, în această analiză, a fost clar faptul că participanții care au folosit țigări electronice pentru a renunța la fumat aveau șanse mai slabe de a renunța complet la nicotină până la sfârșitul studiului. Acest lucru s-a datorat în mare parte faptului că mulți dintre cei care renunțaseră la țigările normale încă mai foloseau dispozitive electronice, care conțin nicotină, potrivit MedicalXpress.

„Rezultatele noastre sugerează că fumătorii ar fi avut la fel de mult succes în renunțarea la fumat și fără folosirea țigărilor electronice. Totuși, fără folosirea țigărilor electronice ar fi avut mai mult succes în încercarea de a depăși dependența de nicotină”, au mai adăugat cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Motivul pentru care o regiune din Spania a interzis fumatul la terase

Suedia interzice fumatul chiar şi pe străzi, iar până în 2025 vrea să îl interzică total

Ce se întâmplă în organism după ce te laşi de fumat?

De ce este foarte greu să renunţăm la fumat?

 

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase