Home » Știință » Un studiu a arătat pentru prima oară că anticorpii de COVID-19 pot rezista în corp cel puțin trei luni după infectare

Un studiu a arătat pentru prima oară că anticorpii de COVID-19 pot rezista în corp cel puțin trei luni după infectare

Un studiu a arătat pentru prima oară că anticorpii de COVID-19 pot rezista în corp cel puțin trei luni după infectare
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 10.10.2020

Anticorpii de coronavirus pot rezista în corp cel puțin trei luni după ce o persoană contractează virusul SARS-CoV-2, potrivit unui nou studiu publicat în Science Immunology.

Cercetătorii de la Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute (LTRI) de la Universitatea din Toronto au folosit salivă și mostre de sânge de la pacienți cu COVID-19 pentru a măsura și compara anticorpii de-a lungul a trei luni de la apariția simptomelor.

Oamenii de știință au descoperit că anticorpii din clasa IgG care se leagă de proteina S (spike) a virusului SARS-CoV-2 sunt detectabili pentru cel puțin 115 zile, reprezentând cel mai lung interval de timp măsurat până acum. Studiul mai este și primul care arată că acești anticorpi pot fi detectați și în salivă.

Saliva ar putea fi o alternativă la testarea pentru anticorpi

„Studiul nostru arată că anticorpii IgG împotriva proteinei S a virusului sunt relativ durabili în sânge și salivă. Studiul nostru mai sugerează că saliva ar putea fi o alternativă la testarea pentru anticorpi. Deși saliva nu este la fel de sensibilă ca sângele, este mai ușor de colectat”, a explicat Jennifer Gommerman, profesor de imunologie la Universitatea din Toronto și coordonatorul testării pe salivă.

Mulți oameni care se recuperează în urma infecției cu COVID-19 dezvoltă agenți imuni în sânge numiți anticorpi care sunt specifici noului coronavirus. Acești anticorpi sunt folositori pentru că indică cine a fost infectat, indiferent dacă persoana în cauză a prezentat sau nu simptome.

Durabilitatea reacției anticorpilor la SARS-CoV-2 a fost intens dezbătută în ultimele luni. Un studiu anterior publicat în Nature Medicine a sugerat că anticorpii pot dispărea după două luni pentru unii oameni care au avut virusul dar nu au prezentat simptome.

Studiul ar putea implicații majore pentru dezvoltarea unui vaccin eficient

Deși echipa de cercetători recunoaște că încă nu știu destul de multe despre reacția anticorpilor la infecția cu SARS-CoV-2, inclusiv cât de mult rezistă anticorpii după această perioadă și ce protecție pot oferi împotriva unei noi infecții, acest studiu ar putea implicații majore pentru dezvoltarea unui vaccin eficient, potrivit MedicalXpress.

„Acest studiu sugerează că dacă un vaccin este conceput cum trebuie, poate avea potențialul de a induce o reacție durabilă a anticorpilor care pot proteja persoana vaccinată împotriva virusului care cauzează COVID-19”, a mai precizat Gommerman.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cocktailul de anticorpi pe care l-a primit Donald Trump nu este accesibil pentru oricine

Nano-anticorpii lamelor pot neutraliza coronavirusul

Spania începe producţia unui test de anticorpi cu o fiabilitate de 98%

Anticorpi care inhibă noul coronavirus descoperiți la un pacient infectat cu SARS în urmă cu 17 ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase