Cercetătorii din Ungaria au descoperit că lupii adulți se atașează de oameni la fel cum o fac și câinii

05 01. 2021, 18:00

Câinii au influențat cu siguranță evoluția oamenilor, iar legătura dintre câini și oameni este scrisă în genele noastre.

Însă, unele dintre cele mai bune trăsături ale lor ar fi existat deja în strămoșii lor sălbatici, precum abilitatea de a forma atașamente emoționale puternice și de lungă durată cu oamenii.

O echipă de cercetători de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria a comparat comportamentele lupilor cenușii domesticiți (Canis lupus) și a câinilor (Canis familiaris) pentru a testa aceste idei.

Câinii căută să fie protejați de stăpânii lor atunci când se simt amenințați. De asemenea, câinii sunt mai calmi în situații noi atunci când sunt alături de stăpânii lor, însă prezinte semne de stres în absența lor”, a explicat etologul Rita Lenkei.

Lupii au prezentat comportamente similare cu cele ale câinilor

„Noi ne întrebam dacă lupii adulți socializați intens ar putea prezenta măcar unele dintre trăsăturile compartamentului de atașare față de stăpâni”, a adăugat Lenkei.

Criteriile specifice pentru acest tip de atașament includ preferința pentru un anumit individ, destule sentimente de siguranță pentru a explora mediul atunci când individul preferat este prezent, semne de stres atunci când individul preferat pleacă, încercarea de a restabili contactul și un comportament intens în momentul reuniunii.

Bineînțeles, lupii au prezentat comportamente similare cu cele ale câinilor. Atunci când îngrijitorii lor i-au părăsit într-un loc străin, lupii au plâns, au respirat scurt și rapid și s-au lins pe buze, toate acestea fiind semne de stres. Lupii au tras de lesă spre direcția în care se ascundea îngrijitorul, astfel căutând să restabilească contactul.

„Cu toate acestea, atunci când strâinul a dispărut, aceste comportamente abia dacă mai erau prezente”, a mai explicat și etologul Tamás Faragó.

Haitele de lupi au o structură similară cu familiile umane

De asemenea, lupii au explorat noua zonă atunci când îngrijitorul era acolo, arătând astfel că se simțeau mai în siguranță atunci când omul lor ere prezent, potrivit Science Alert.

„Aceste rezultate indică posibilitatea că atașamentul față de oameni din cazul câinilor ar fi provenit de la legătura socială dintre membrii haitelor de lupi, care are o structură socială similară cu cea a familiilor umane, în care trăiesc câinii de companie în ziua de azi”, au mai precizat oamenii de știință.

Așadar, studiul susține tot mai multe dovezi care sugerează că oamenii și câinii nu sunt singurele animale care pot arăta atașamente între specii. Această legătură poate fi prezentă în cazul primatelor, iar un alt studiu recent a arătat trăsături de comportament similare în cazul pisicilor, precum stresul din cauza despărțirii și încercarea de a relua contacul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Creierul câinilor nu a fost conceput pentru a reacționa la fețele oamenilor

Pe aeroportul din Helsinki au fost aduși câini pentru a depista persoanele infectate cu COVID-19

Câinii chiar folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru a se orienta. Ce este magnetorecepția

Imaginile cu doi urşi şi trei lupi din România i-au intrigat pe specialişti