Home » Natură » Câinii chiar folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru a se orienta. Ce este magnetorecepția

Câinii chiar folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru a se orienta. Ce este magnetorecepția

Publicat: 27.07.2020
Câinii chiar folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru a se orienta. Ce este magnetorecepția
Sursa foto: eLife Sciences

Câinii au un simț al direcției de invidiat. Chiar și în locul complet necunoscute, câinii reușesc să găsească mereu o scurtătură.

Pentru prima dată, oamenii de știință din Cehia au descoperit dovezi care confirmă că cei mai buni prieteni ai omului pot simți și naviga cu ajutorul câmpului magnetic al Pământului.

Modul exact prin care câinii reușesc acest lucru este încă necunoscut, însă pare a fi un simț ascuns, cunoscut drept magnetorecepție. Acest simț chiar există în organismul câinilor, la fel cum există și la alte animale, inclusive păsări, broaște și salamandre.

Unii câini pot folosi rute complet noi pentru a se întoarce la locul de pornire

Acest talent ascuns al câinilor a fost îndelung suspectat, dar niciodată nu a mai fost testat atât de îndeaproape.

„Chiar sunt impresionat de datele pe care le-au obținut”, a declarat Catherine Lohmann, biolog care studiază magnetorecepția în păsări și țestoase. Lohmann nu a fost implicată în studiul oamenilor de știință din Cehia.

În timp ce vânează, unii câinii pur și simplu își refac pașii, folosind mirosul pentru a se ghida. Însă, alți câini se pot întoarce uneori la locul de pornire folosind o rută complet nouă. Cercetătorii au numit această abilitate „cercetășie”.

Aceasta este o abilitate interesantă, însă până acum, cercetările privind modul în care animalele se orientează și ce legătură are asta cu câmpurile magnetice s-au concentrat mai mult pe alte specii, nu pe câini.

Autorii studiului argumentează că rasele de câini de vânătoare chiar par să folosească magnetorecepția pentru a se întoarce la stăpânii lor.

Magnetorecepția s-ar putea ascunde chiar și în oameni

Acest talent nu este doar esențial pentru navigarea pe distanțe lungi. Echipa crede că este „cel mai important element care lipsește din înțelegerea noastră actuală privind comportamentul spațial al mamiferelor”, potrivit Science Alert.

Magnetorecepția există cel mai probabil în mai multe specii decât știm deja. Există șansa ca această abilitate să fie ascunsă chiar și în oameni. Molecula care ar fi responsabilă pentru acest al șaselea simț în păsări a fost recent descoperită la câini, anumite primate și chiar urși.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Care sunt rasele de câini care pot mirosi coronavirusul

Cum arată şi câte kilograme are cel mai mare câine din lume la ora actuală?

Un an din viața unui câine nu este, de fapt, echivalentul a șapte ani la om. Cum au demontat cercetătorii mitul

7 motive minunate pentru care câinii sunt cu adevărat cei mai buni prieteni ai omului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase